Home Europska unija Finski premijer neće primiti izbjeglice iz sigurnosnih razloga

Finski premijer neće primiti izbjeglice iz sigurnosnih razloga

by Agencije

Finski premijer Juha Sipila priznao je da zasad, iz sigurnosnih razloga neće moći ispuniti obećanje da će u svoj dom primiti izbjegličku obitelj.

Sipila je u finskoj javnosti potaknuo dosta prijepora kada je rujnu obećao da će izbjeglicama otvoriti svoju drugu kuću u sjevernoj Finskoj. U razgovoru za finski javni radio YLE priznao je, međutim, da je tu ideju morao odgoditi, ali je najavio da će jednu izbjegličku obitelj podupirati na neki drugi način dok se okolnosti ne promijene. “Pitao sam stručnjake za sigurnost bi li obitelji s djecom bilo sigurno da se usele u moju kuću. Rekli su mi da zbog golemog publiciteta to ne bi bilo razumno u ovom trenutku”, rekao je finski premijer.

Sipila ima jednu kuću pokraj Helsinkija, a na raspolaganju mu je i državna rezidencija. Kuća koju je namijenio izbjeglicama nalazi se u njegovom rodnom gradu Kempeleu i rijetko je koristi. Neki su političari optužili premijera da svojom ponudom potiče migrante na dolazak u Finsku. Ta je zemlja 2015. primila nešto manje od 32 tisuće tražitelja azila, u usporedbi s 3600 godinu prije, a zbog toga u zemlji raste i protuuseljeničko raspoloženje.

Related Posts