Finska i Rusija zatvorili arktičku migrantsku rutu

Finska je objavila u srijedu da je s Rusijom potpisala sporazum kako bi migrantima zabranili prelazak njihove južne granice, pa im je sada zatvorena arktička ruta prema schengenskom prostoru.

“Samo državljani Finske, Rusije i Bjelorusije moći će prijeći granicu na prijelazima Salla i Raja-Jooseppi na sjeveru Finske”, navodi vlada u priopćenju. “Svrha tih ograničenja je borba protiv organizirane ilegalne imigracije”, dodao je.

Taj sporazum najavljen dan nakon razgovora predsjednika Sauli Niinistoa i Vladimira Putina u Moskvi bit će valjan šest mjeseci i stupit će na snagu čim u dvije zemlje budu potvrđen. Više od 1700 tražitelja azila, uglavnom afganistanski i sirijski, ušli su u schengenski prostor preko ta dva granična prijelaza tijekom posljednja 4 mjeseca. Finska, zemlja s 5,4 milijuna stanovnika, primila je 2015. godine 32.000 tražitelja azila.

U finsku Laponiju su početkom godine ušli kandidati za azil kojima više nije bio dozvoljen prelazak granice između Norveške i Rusije, nešto sjevernije. Godine 2015. oko 5550 osoba je krenulo teškim putem arktičke rute u smjeru Norveške. Priljev migranata je presušio u prosincu nakon što je skandinavsko kraljevstvo zabranilo ulaske na svoj teritorij migrantima koji su legalno živjeli u Rusiji i koji su prešli preko te zemlje i počela ih je u tom slučaju vraćati. Nakon kritika NGO i Visokog povjereništva za izbjeglice UN-a jer je na polarnim temperaturama prepuštala sudbini migrante, među kojima i legitimne tražitelje azila, Norveška je krajem siječnja prekinula ta izbacivanja.

You may also like