Financijski sektor podigao burzovne indekse

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima banaka, dok su u cijelom proteklom tjednu zabilježili gubitak drugi tjedan zaredom.

Dow Jones ojačao je u petak 0,22 posto, na 18.138 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 posto, na 2.132 boda, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 5.214 bodova. Među najvećim je dobitnicima jučer bio financijski sektor, s rastom od 0,5 posto, nakon što je nekoliko banaka izvijestilo o nešto boljim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju nego što se očekivalo.

Cijena Citigroupa porasla je 0,3 posto, dok su dionice JPMorgana i Wells Farga blago pojeftinile. Premda su rezultati Wells Farga bili nešto bolji od očekivanja analitičara, dionica te banke pod pritiskom je već dulje vrijeme zbog otkrića da su zaposlenici te banke otvorili dva milijuna računa klijentima bez njihova znanja.

Početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija nije baš blistav, no nije ni loš. Nakon što su 34 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa objavile izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija pale za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali pad dobiti od 0,7 posto.

Ulagači se nadaju da će financijska izvješća kompanija pokazati da su zarade porasle po prvi puta nakon četiri kvartala pada, što bi opravdalo visoke razine cijena dionica. Ulagači su na oprezu i zbog predsjedničkih izbora u SAD-u 8. studenoga, ali i sve veće vjerojatnosti da će američka središnja banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope, što nije povoljno za tržište kapitala.

U fokusu je jučer bio i govor predsjednice Feda Janet Yellen na skupu političara i znanstvenika u kojemu je kazala da u Fedu raste zabrinutost da gospodarstvo potencijalno klizi i da će možda trebati agresivni koraci kako bi se oporavilo. U cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 0,6 posto, dok je S&P 500 pao 1, a Nasdaq indeks 1,5 posto. To je drugi tjedan zaredom kako su ti indeksi oslabili.

Na europskim su burzama, pak, jučer cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 7.013 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,60 posto, na 10.580 bodova, a pariški CAC 1,49 posto, na 4.470 bodova.

You may also like

0 comments