Financijski pritisci popuštaju, burze rastu

Završava ciklus povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacijskih pritisaka, što znači da će središnje banke uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje naznakama popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Prošloga su tjedna podaci pokazali da se rast potrošačkih cijena u ožujku usporio više nego što se očekivalo, sa 6 na 5 posto na godišnjoj razini, dok su proizvođačke cijene u istom mjesecu pale 0,5 posto na mjesečnoj razini.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke daje rezultate, da inflacija popušta i da se tržište rada, a time i pritisak na rast potrošnje i plaća, ′hladi′.

Doduše, većina analitičara i dalje smatra da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

No, ima i onih koji smatraju da će Fed na toj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene u rasponu od 4,75 do 5 posto i tako završiti ciklus povećanja cijene novca.

Idućih tjedana u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka. U petak su izvješća objavile tri velike banke – Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo – i sve su ostvarile bolje nego što se očekivalo rezultate.

Zbog toga su splasnule zabrinutosti ulagača u vezi situacije u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u rudarskom i industrijskom sektoru, dok ulagači čekaju nove vijesti i poslovne rezultate kompanija i banaka koji bi mogli usmjeriti tržišta.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pri čemu bi Crobex mogao stagnirati, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta odmaknula od najniže razine u godinu dana.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon četiri tjedna neprestanog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,05 posto, na 86,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,04 posto, na 82,55 dolara.

You may also like