Financijski i energetski sektor pritisnuli burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks oslabili zbog oštrog pada cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru, dok je Nasdaq ojačao zahvaljujući rastu tehnološkog sektora uoči objave poslovnih rezultata nekoliko kompanija iz tog sektora.
Dow Jones oslabio je 126 bodova ili 0,50 posto, na 25.317 bodova, a S&P 500 0,43 posto, na 2.755 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,26 posto, na 7.468 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi jučerašnje trgovanje bilo je vrlo nestabilno. Na samom početku trgovanja indeksi su porasli, zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica na kineskim tržištima jer tamošnje vlasti najavljuju poticajne mjere kako bi zaustavile usporavanje rasta gospodarstva.

Pozitivno je na Wall Street utjecao i rast cijena dionica na europskim burzama jer se smiruju napetosti između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita. No, kasnije je na tržištu zavladao oprez jer se ovoga tjedna očekuju kvartalna poslovna izvješća niza velikih američkih kompanija, među kojima, i tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Amazon.com. „Ovo je veliki tjedan što se tiče poslovnih izvješća, pa su ulagači ponešto suzdržani. Dosad objavljeni rezultati bili su dobri, no ne svi, a neke su kompanije upozorile na određene probleme”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je veću zaradu nego što se očekivalo. Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju porasla 21,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

No, pritom su neke kompanije upozorile da se osjeća negativni utjecaj trgovinskog rata između SAD-a i Kine, zbog čega im rastu troškovi poslovanja, kao i usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Najviše su jučer pale, u prosjeku za 2,1 posto, cijene dionica u financijskom sektoru jer su prinosi na američke državne obveznice skliznuli na najnižu razinu u dva tjedna.

S padom od 1,1 posto slijedio je energetski sektor, pri čemu je cijena dionice Halliburtona potonula 3 posto, nakon što je ta kompanija za usluge u naftnom sektoru upozorila na slabost na tržištu Sjeverne Amerike.

S druge strane, znatno su, u prosjeku 0,8 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima Alphabeta, Amazon.coma, Microsofta, Applea… Zahvaljujući usponu tog sektora, Nasdaq indeks jučer je porastao.

A nakon početnog rasta, na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 7.042 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,26 posto, na 11.524 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.053 boda.

You may also like

0 comments