Finance: Hoće li Magnita kupiti Konzum?

Problemi u koje je zapao Agrokor i njegov vlasnik Ivica Todorić već su odavno prerasli hrvatske granice. Živahno se o njima raspravlja i na obalama Crnog mora, točnije u ruskom gradu Krasnodaru. Ondje su smješteni uredi Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi eura, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Magnit zapošljava 271.000 ljudi. U Rusiji ima 14.000 trgovina, a tvrtka na burzi vrijedi 21 milijardu eura.

Magnit, za razliku od Agrokora, nije prezadužen. Finance pišu kako njegov odnos neto financijskog duga i operativne dobiti u proteklih 12 mjeseci iznosi 1,1. Isti odnos u vrijeme Mercatorove krize financiranja 2012. iznosio je 9,2. Magnit nije kompanija s dugom tradicijom. Osnovao ga je 1994. godine poduzetnik Sergej Galicki. On je rođen 1967. godine u Sočiju, podrijetlom je Armenac, a rusko prezime uzeo je od supruge. Prije se prezivao Arutjunian.

Za razliku od Todorića, koji je svoju ekspanziju financirao kreditima banaka, Galicki je 2006. proveo javnu ponudu dionica i tako skupio skoro dvije milijarde dolara. Nakon tog IPO-a ostalo mu 36 posto dionica Magnita.

Bloomberg i ostali relevantni poslovni mediji navode da je Galicki uspio stvoriti poslovno carstvo iako nije blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane nikad nije kritizirao Putinovu vlast, drži se dakle postrani, ne ulazi u politiku i gleda svoja posla. Osim Magnita, vlasnik je nogometnog kluba Krasnodar. Prema Forbesu, njegovo osobno bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara. Drugim riječima, Galicki sam drži bogatstvo jednako godišnjem prometu Konzuma, Mercatora i Idee, piše tportal.

You may also like