Fimi Media na Vrhovnom sudu

Najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici – slučaj Fimi media – u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ, u ponedjeljak će se naći pred Vrhovnim sudom. Za javnu sjednicu i raspravu o žalbama na nepravomoćnu presudu iz ožujka prošle godine Vrhovni sud je zakazao tri raspravna dana, od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno.

No, iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, neposredno nakon završetka javne rasprave biti će poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

No, u tom ‘scenariju’ ipak neće biti odmah poznato koji je dio presude ukinut, odnosno je li nepravomoćna presuda pala zbog nedjela za koja se teretio Sanader, njegovi suokrivljenici ili pak HDZ-a kao prva hrvatska stranka koja se zbog korupcije našla na optuženičkoj klupi. Sanader je zbog “Fimi medije” osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravomoćna morat će vratiti 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Mediji su, međutim, već nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju počeli pisati da će Vrhovni sud srušiti presudu. Nagađaju da bi HDZ mogao biti oslobođen krivnje, između ostaloga i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u Kaznenom zakonu, dok se u odnosu na Sanadera spominjala povreda tzv. konfrontacijskog prava.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nepravomoćnu je presudu donijela u ožujku prošle godine ističući u obrazloženju da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali ‘kao bankomat’, ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze. U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu. Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkrio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Sve je to, po sutkinjinim, riječima dovelo da HDZ, kao stranka na vlasti, pod Sanaderovim vodstvom u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

Žalbe na nepravomoćnu presudu odmah su najavili odvjetnici većine optuženika, ali i Uskok nezadovoljan visinom kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno. Tužiteljica Željka Mostečak kazala je da će se žaliti i na iznos imovinske korisiti koji bi se Sanaderu oduzeo postane li presuda pravomoćna.

Kada je presuda u rujnu 2014. napisana i obrazložena na ukupno 293 stranice Sanaderovi odvjetnici kazali su da će žalbom Vrhovnom sudu dovoditi u pitanje zaključak sutkinje Čalić po kojem je Sanader primio 15 milijuna kuna od bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, dok je obrana HDZ-a najavila da će osporavati cijeli dio dokaznog postupka o utvrđivanju nezakonite dobiti Fimi medie. “Prije svega dovest ćemo u pitanje zaključak da je Sanader primio 15 milijuna kuna od Barišića i to iz razloga što se radi samo o iskazu suokrivljenika Barišića koji nije ničim dokazan”, kazala je tada Hini Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Dodala je da je u slučaju povrijeđeno konfrontacijsko pravo, zajamčeno Ustavom i međunarodnim konvencijama, jer obrana ni Sanader nisu bili u mogućnosti ispitati tog okrivljenika na okolnosti njegovog iskaza. Napomenula je da je izmjenama Zakona o kaznenom postupku povreda konfrontacijskog prava postala bitna povreda koja dovodi do ponoštenja presude, bar u tom dijelu. “S obzirom da su u tom predmetu glavni svjedoci optužbe bili suokrivljenici koji su redom odbijali odgovarati na naša pitanja pojavljuje se problem opstanka cijele presude”, kazala je Sloković.

Obrana HDZ-a najavila je da će u žalbi tvrditi kako je paralelni sustav bio skriven od predsjedništva koje je po statutu odgovorno za materijalno-financijsko poslovanje stranke. “Ako naši donatori nama daju novce i netko ga skrije od predsjedništva onda je stranka oštećena jer je to njezin novac s kojim nije mogla raspolagati na zakonit način”, kazao je HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin u rujnu prošle godine. Najavio je i da će pred Vrhovnim sudom osporavati cijeli dio dokaznog postupka o utvrđivanju nezakonite dobiti Fimi medie, jer smatra da cijela dobit te tvrtke nije bila nezakonita. “Mi ukazujemo na to da bi trebalo provesti vještačenje kako bi se odijelili zakoniti od nezakonitih prihoda”, rekao je. “Troškovi su bitni jer se iz njih izvlači zaključak o protuzakonitoj materijalnoj koristi HDZ-a, a mi smatramo da ti troškovi nisu učinjeni u korist stranke i da su mnogi od njih učinjeni na štetu stranke, što potvrđuje tezu da predsjedništvo nikad ne bi donijelo takve odluke da je odlučivalo o stvarnim troškovima. To potvrđuje ključnu tezu da je vrlo mala skupina donosila odluke po sumnjivim kriterijima”, kazao je Budin.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera, Mačeka i HDZ krivim je proglašen i Mladen Barišić, kažnjen je s tri godine zatvora. Bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. U zasebnim postupcima naknadno je suđeno dužnosnicima koji su sklapali polove s Fimi medijom. Na optuženičkoj klupi tako se, među ostalima, našao i Sanaderov ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, koji još čeka nepravomoćnu presudu. Vrhovni sud u veljači je potvrdio presudu bivšem članu uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Josipu Sapunaru koji je zbog izvlačenja novca preko Fimi medie osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i kaznu od dvije i pol godine zatvora, od kojih “iza rešetaka” mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom.

You may also like