Filipe VI. pozvao sefarde diljem svijeta

Španjolski kralj Felipe VI poželio je u ponedjeljak dobrodošlicu sefardskim židovima, čije su pretke prije više od 500 godina izgnali tadašnji monarsi Isabela i Ferdinand jer nisu htjeli prijeći na katoličanstvo.

„Koliko ste nam nedostajali!“, istaknuo je Felipe VI u kraljevskoj palači pored Madrida nakon što je prije dva mjeseca u Španjolskoj stupio na snagu zakon prema kojem potomci sefarda mogu aplicirati za španjolsko državljanstvo. Svi koji zatraže državljanstvo moraju dokazati porijeklo te proći ispit španjolskog jezika, kulture i poznavanja ustava. Prijave u veleposlanstvima i konzulatima počele su u listopadu i trajat će tri godine. „Želim vam reći da ste ponovno u svojoj kući, da ste se zauvijek vratili u svoj dom“, poručio je španjolski kralj. „Ovim zakonom želimo vam poručiti da računamo na vas na zajedničkom putu prema izgradnji jedne Španjolske koja će svakim danom biti sve bolja“, dodao je i zahvalio na vjernosti.

U Španjolskoj je prije 1492. godine živjelo oko 300.000 sefarda, na hebrejskom jeziku „Španjolaca“, koji su ondje došli preko sjevera Afrike te se uglavnom nastanjivali u srednjovjekovnim gradovima poput Toleda, Córdobe i Seville gdje su se bavili trgovinom i financijama. „Puno očekujemo od vas. Nismo zaboravili vaš talent i doprinos kojeg je dala zajednica sefarda“, rekao je Felipe VI. Državljanstvo je već odobreno za 4.302 osobe, većinom porijeklom iz Venezuele, Turske i Maroka, koje su poslale zahtjeve prije 1. lipnja, odnosno stupanja zakona na snagu. Državljanstvo

Španjolske, članice Europske unije, omogućit će im nesmetano kretanje, nastanjivanje i rad u bloku od 28 europskih članica. Istovremeno, mogu zadržati svoje prijašnje državljanstvo. „Čast nam je izgovoriti riječ Španjolska i njome označiti svoj dom“, rekao je predsjednik sefardske zajednice Isaac Querub. Dodatne 583 osobe su u procesu stjecanja državljanstva, izjavio je španjolski ministar pravosuđa Rafael Catalá, koji je također prisustvovao ceremoniji u kraljevskoj palači gdje su odzvanjale melodije sefardske glazbe. „Ovime će biti prevladana povijesna nepravda“, rekao je.

Oko 10.000 osoba raspitalo se o mogućnosti stjecanja španjolskog državljanstva. Iz Hrvatske, BiH i Srbije moglo bi aplicirati do 300 osoba, nedavna je procjena židovskih zajednica u tim zemljama. Dio sefardskih židova je između 15. i 17. stoljeća iselio u Grčku, tada u sastavu Otomanskog carstva, od kuda su neki krenuli prema BiH. Neki su zatim prešli u Hrvatsku i Srbiju. „Hvala vam što ste kao blago čuvali jezik i običaje koji nisu nikakvi drugi, nego naši. Hvala vam što ste pokazali djeci kako voljeti ovu domovinu Španjolsku“, napomenuo je kralj Felipe VI.

You may also like

0 comments