Fiktivni putni nalozi Milanovićeve Vlade još jedna pljuska građanima umornima od korupcije

Povodom afere u kojoj DORH tereti Tomislava Sauchu, predstojnika ureda u bivšoj Vladi Zorana Milanovića, da je putem lažnih naloga otuđio više od pola milijuna kuna, GONG je u petak najoštrije osudio “tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini”, ustvrdivši da su fiktivni putni nalozi tadašnje Vlade “još jedna pljuska građanima umornima od korupcije”.

GONG osuđuje tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini, kojom se duboko narušava povjerenje građana u državne institucije i politiku općenito, stoji u priopćenju te nevladine organizacije.

Pozivaju da se uz žurno utvrđivanje kaznene odgovornosti bivšeg visokog dužnosnika Tomislava Sauche, dodatno utvrdi politička odgovornost unutar SDP-a. “Očekujemo da se Tomislav Saucha hitno (samo)isključi iz političkog i stranačkog života, a daljnja istraga utvrdi gdje je novac završio”, poručuje GONG.

Postavlja se, dodaju, pitanje na koji su to način vođeni poslovni procesi unutar Vlade Zorana Milanovića, od kojeg očekuju da preuzme moralnu i političku odgovornosti.

“Zapanjujuće je da se malverzacije nisu otkrile skoro godinu i pol od trenutka kada su se dogodile, što ukazuje na potpuni krah sustava unutarnje kontrole u samom vrhu Vlade. Postavlja se i pitanje čime se uopće bavi Vladin Ured za unutarnju reviziju, jer je očito da se u dovoljnoj mjeri ne bavi ‘poslovima unutarnje revizije u uredima i drugim stručnim službama Vlade’. U takvim okolnostima postavlja se pitanje kako funkcioniraju mehanizmi unutarnje kontrole u svim ostalim institucijama”, navodi GONG.

GONG već godinama upozorava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zbog odsustva političke volje prestala smislena i učinkovita prevencija i borba protiv korupcije.

“Korupcija prožima hrvatsko društveno tkivo, političke procese i državne strukture. Političke elite moraju biti svjesne urušavanja povjerenja građana u politički sustav i političke aktere, što može imati nesagledive posljedice na daljnji  razvoj demokracije”, upozorava GONG u priopćenju.

(Agencije)

You may also like

0 comments