Fico: Europska unija mora bolje komunicirati sa građanima

Jesenski summit u Bratislavi 27 članica Europske unije morat će ponuditi rješenja za bolju komunikaciju između Bruxellesa i građana zbog sve većeg nepovjerenja u europske institucije, izjavio je u srijedu slovački premijer Robert Fico čija je zemlja 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a.

“Sada je sasvim jasno da je u komunikaciji s građanima Bruxelles zakazao. Moramo bolje objasniti zašto je europski projekt poseban. Iznimno je važno ponovo osvojiti srca Europljana”, kazao je Fico na konferenciji za novinare nakon što je prije podne u parlamentu predstavio program šestomjesečnog slovačkog predsjedanja.

Fico je istaknuo da je članstvom u EU Slovačka postala snažnija na gospodarskom, društvenom i geopolitičkom planu, ali da moramo bolje slušati svoje građane i uzimati u obzir njihove dvojbe i zabrinutosti. “Moramo slušati svoje građane i uzimati u obzir njihova očekivanja”, kazao je Fico.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je kazao da slovačko predsjedanje Unijom dolazi u vrlo burno vrijeme s obzirom na ishod britanskog referenduma o izlasku iz EU-a, te da će se na summitu u Bratislavi 16. rujna morati razgovarati o tome kako Uniju učiniti učinkovitijom, demokratičnijom i spremnijom za brojne izazove.

“Ne možemo više čekati”, rekao je Schulz, ističući da je posebno važno uhvatiti se u koštac s pitanjem stabilnosti zajedničke valute, gospodarskog rasta i nezaposlenosti te da na koncu moramo izaći na kraj s Brexitom. “Preostalih 27 članica mora pronaći najbolja rješenja za EU” , kazao je Schulz i ocijenio da nije potrebna rasprava o institucijama te da nema potrebe za izmjenama u europskim dokumentima.

“Moramo se, međutim, fokusirati na maksimalno iskorištavanje potencijala Lisabonskog ugovora”, kazao je Schulz. Ustvrdio je da nakon Brexita stvari neće biti iste kao prije te da će se po pitanju reformu Unije i njezine budućnosti morati pronaći kompromis. “Uvijek se radi o kompromisu, a ne o pobjedi jedne strane nad drugom. Moramo pronaći zajednički nazivnik za europsku budućnost”, kazao je Schulz, dodavši da ono što je “izgledalo kao dobar CV prije 30 godina više ne izgleda dobro”.

Na pitanje novinara o uspostavi Europske granične i obalne straže (EBGC), dvojica dužnosnika su kazala da je sigurnost vanjskih granica Unije iznimno važna. “Pitanje sigurnosti je jedan od prioriteta slovačkog predsjedanja. Podržavamo uspostavu EBGC-a, tijekom narednih šest mjeseci doći će do pune implementacije zakona o sustavu granične i obalne straže”, kazao je Fico.

Istaknuo je da je nakon niza terorističkih napada potrebno odrediti kakvu će sigurnosnu politiku u budućnosti EU ponuditi ljudima.

You may also like