Fico: Ako Grčka ne zaustavi migrante, morat će Makedonija

Ako Grčka ne uspije zaustaviti priljev migranata, oni će morati biti zaustavljeni na nekoj drugoj crti, primjerice u Makedoniji, rekao je u srijedu slovački premijer Robert Fico.

Tri dana prije parlamentarnih izbora u zemlji, Fico je otišao na granicu između Makedonije i Grčke posjetiti 25 slovačkih policajaca koji pomažu makedonskim kolegama u ophodnji na granici. Premijer je rekao da će pitanje zaustavljanja migranata postaviti na summitu EU-Turska u ponedjeljak. “Ukoliko u ponedjeljak utvrdimo da sporazum između EU i Turske ponovo ne funkcionira i da Turska ne ispunjava svoje obveze, treba drugdje zaštititi granice EU”, rekao je Fico prema priopćenju njegovog ureda.

“To je pitanje ekonomske migracije. Ako Grčka ne funkcionira u zaustavljanju migranata, moramo ih zaustaviti na nekoj drugoj liniji. Došli smo pomoći zemljama koje se nalaze na toj crti,” rekao je slovački čelnik u razgovorima s makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim.

Fico je zauzeo tvrdo stajalište o migrantskoj krizi, kao i Jaroslaw Kaczynski u Poljskoj ili Viktor Orban u Mađarskoj. “Ili će EU u 2016. staviti migrantsku krizu pod kontrolu, ili će se srušiti”, napisao je u članku objavljenom u veljači u listu Hospodarske Noviny.

You may also like