FIC predstavio ovogodišnju Bijelu knjigu

Udruga stranih ulagača u Hrvatskoj predstavila je Bijelu knjigu 2016. o poslovnoj i investicijskoj klimi s preporukama kako je unaprijediti. Strani ulagači preporučuju da se skrati trajanje sudskih postupaka, uvedu izmjene zakona o radu, da se smanje parafiskalni nameti te najvažnije: da se provede porezna reforma.

“Mi ne govorimo toliko o kvaliteti poreznih zakona i kolike su porezne stope. Govorimo o tome da kad se donese neki porezni zakon – on treba kontinuirano vrijediti minimalno 10 godina. Tako da investitor, strani i domaći – računa na konzistentnost. To je jedan od najbitnijih uvjeta za dobro investiranje u RH”, izjavio je predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec.

Upitan za ocjenu najava rada nove Vlade, guverner središnje banke Boris Vujčić kazao je kako će se o tome moći razgovarati kada se vide potezi koji će se poduzeti. “Bitno je detektirati stvarno gdje problemi jesu i onda se na njih fokusirati. Svako ministarstvo sasvim sigurno ima cijeli skup reformi koje može napraviti kako bi poboljšalo efikasnost svog sektora. Na svakome od njih je da se usporedi s drugim zemljama, vidi gdje je Hrvatska u ovom trenutku i pokuša dostići najbolju praksu koja postoji u okruženju”, zaključio je.

FIC je druženje stranih ulagača osnovano 2012., koje trenutno okuplja 34 članice – tvrtke u stranom vlasništvu. Ovogodišnja Bijela knjiga o poslovnoj i investicijskoj klimi te preporukama kako poboljšati cjelokupno poslovno okruženje četvrta je koju je FIC do sada izradio.

You may also like

0 comments