Fiat ipak neće moći u Rusiju bez sankcija

Srbija unatoč očekivanjima i najavama neće u dogledno vrijeme dobiti dozvolu Rusije za bescarinski izvoz automobila Fiat 500 L koji se proizvode u Kragujevcu, objavio je beogradski tisak, pozivajući se na izvore u srbijanskoj i ruskoj vladi. Za proširivanje popisa proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji temeljem sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000. godine, neophodna je, kako piše beogradski list Blic, i potvrda Vijeća euroazijske ekonomske zajednice, kojoj je Rusija na čelu.

“Bez suglasnosti svih članica carinske unije koju čine Ruska Federacija, Belorusija, Kazahstan, a odnedavno i Jermenija, nema ni odluke o bescarinskoj trgovini automobilima. Prema našim informacijama, neke od članica carinske unije nisu suglasne da se najavljivana odluka i sprovede”, tvrdi za Blic izvor u srbijanskoj vladi. Da od ovog posla zasad nema ništa, potvrđuje i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je ranije bio veliki optimist da će se Fiat 500L, koji se u Kragujevcu proizvodi po talijanskoj licenci, “već ove godine prodavati na ruskom tržištu bez carine”, piše beogradski Blic.

Da je bescarinski izvoz automobila Fiat 500 L iz Srbije u Rusiju stavljen ad acta potvrđuju i neslužbene izjave dužnosnika ruskog ministarstva industrije i trgovine koji tvrde da je “inicijativa o proširenju liste bila politička ideja koju je trebalo provesti u praksi”. Izvori iz Moskve ne isključuju mogućnost da će se ovo pitanje ponovo naći u agendi za najavljeni susret srbijanskog premijera Aleksandra Vučića s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mogućnost uvoza 10.000 Fiatovih automobila u Rusiju najavio je tijekom posjeta Beogradu u listopadu 2014. Putin, odgovarajući na Vučićevu molbu. “Vi znate da proizvodimo Fiat. To je naše vozilo napravljeno u Kragujevcu i ako možete da Srbiji omogućite izvoz tih vozila u Rusku Federaciju”, rekao je tada Vučić Putinu, potvrdivši ranije najave da će Srbija tražiti od ruskog šefa države da odobri uvoz 10.000 fiata 500 L za rusko tržište. “Uzimajući u obzir naše dobre odnose s Italijom, možemo se dogovoriti oko kvota u vezi s izvozom u Rusiju“, odgovorio je tada Putin Vučiću, suglasivši se da su “rusko-srpske trgovinske i ekonomske veze uspješne”.

Međutim, izvori iz Moskve na koje se poziva beogradski tisak, tvrde da su pregovori zastali pre nego je uopće došlo na dnevni red pitanje o kojim kvotama za izvoz Fiata 500L iz Srbije može biti riječi. Prema pisanju Blica, interes za bescarinski uvoz u Srbiju i zahtjev za uključenje u tarifnu kvotu ruskom ministarstvu je do sada uputila samo ruska državna automobilska skupina Gasudarstveni avtozavod (GAZ).

You may also like