Federica Mogherini u srbijanskom parlamentu dočekali prosvjedi radikala

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja se nalazi u službenom posjetu Beogradu, izjavila je u petak u srbijanskoj Skupštini da je Uniji stalo do Srbije te da sa zadovoljstvom očekuje njeno pridruživanje u članstvo.
Istaknuvši da se regija Zapadnog Balkana nalazi u srcu Europe ona je dodala da je sadašnjost i budućnost Srbije u vezi sa sadašnjošću i budućnošću EU.
“Unija je nepotpuna sve dok je Srbija izvan naše obitelji. Ova regija se nalazi u srcu Europe”, naglasila je šefica europske diplomacije i poručila da budućnost EU neće biti Europa sa 27 članica.
“Umjesto jedne države članice koja će napustiti EU, ući će druga, nova članica i Srbija će biti jedna od njih”, naglasila je Mogherini.
Ona je podsjetila da su pojedinci bili skeptični kada je 2015.  rekla da će prije kraja te godine biti otvorena pregovaračka poglavlja, ali je očito da je smjer kojim se Srbija kreće jasan. “Ona ide ka EU i ostvaruje dobre rezultate”, poručila je Mogherini.
Na sjednici kojoj je nazočio i premijer Vučić, nekoliko ministara i veleposlanika, izlaganje Federice Mogherini neprekidno su ometali zastupnici Srpske radikalne stranke i desnog pokreta Dveri skandirajući  “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”, uz podignute transparente “Srbijo, ne vjeruj Bruxellesu”, na srpskom i engleskom jeziku, te lupajući po klupama u kojima su sjedili.
Šefica europske diplomacije istaknula je da čitava regija prolazi kroz težak trenutak i da su pred Srbijom teški izbori poželjevši svima mirnu predizbornu kampanju.
“Trebate sačuvati glasove i za obraćanje glasačima. Etničke polarizacije jesu teške. Ali je uloga Srbije ključna. Imate veliku odgovornost. Srbija je uvijek bila na raskrižju različitih svjetova i te etikete Istoka i Zapada nikada nisu bile dovoljne”, zaključila je Mogherini.
Tijekom dana predviđeno je da visoka predstavnica EU razgovara sa srbijanskim premijerom, ali i s predstavnicima oporbe te s kandidatima za srbijanskog predsjednika, Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem.

(Agencije)

You may also like