FED: Sandersovac se morao ispričati

Najnoviji član američke središnje banke (Fed) Neel Kashkari morao je pojasniti svoju izjavu kako treba rasformirati velike banke s Wall Streeta. Nekadašnji zaposlenik Goldman Sachsa, dužnosnik ministarstva financija u vrijeme Busheve i Obamine administracije te član Republikanske stranke proteklog tjedna je izjavio kako bi trebalo ukinuti banke koje su “prevelike da bi propale” te ih razbiti na niz manjih entiteta koji pojedinačno nisu opasni za financijski sustav u cjelini.

Iako bombastična s obzirom na Kashkarijev ulazak u Fed, izjava je dobila političku težinu nakon što ju je pozdravio kandidat za osvajanje demokratske predsjedničke nominacije Bernie Sanders. Samoproglašeni demokratski socijalist rekao je kako je oduševljen Kashkarijevim stavom. A novopečeni član Feda na upite medija ima li njegov stav političku pozadinu izjavio je kako to nije bila politička izjava. “To je bila izjava o ekonomskim rizicima”, kazao je Kashkari dodavši kako ne smatra da je to stranačko pitanje.

Upitan o reakciji Berniea Sandersa, Kashkari je naglasio kako ne poznaje senatora iz Vermonta i nikada nije s njim razgovarao, prenosi Reuters. Fed je već duže vrijeme kritiziran zbog prebliskih veza s bankama s Wall Streeta. Analitičari tumače kako je Neel Kashkari ponovno potaknuo pitanje ranjivosti banaka. Međutim, prema izvješću Foruma za financijsken usluge, bankovne udruge, američke banke danas bi izdržale mnogo goru krizu nego 2008. godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Dužnosnici središnje banke Fed na zasjedanju prošloga mjeseca razmotrili su mogućnost promjene plana podizanja kamatnih stopa u ovoj godini, stoji u zapisniku objavljenom u četvrtak. Razlog usporavanju dinamike podizanja kamatnih stopa, s čime je Fed krenuo u prosincu, dužnosnici banke vide u usporavanju globalnog gospodarstva i rasprodaji na svjetskim burzama. Za ovu je godinu bilo planirano četiri podizanja kamata.

You may also like