FED postrožuje kapitalne zahtjeve za velike dužnike

Američka središnja banka zatražit će u idućim provjerama od najvećih banaka znatno višu razinu zaštitnog kapitala a ublažit će zahtjeve prema manjim zajmodavcima, najavio je dužnosnik upravnog vijeća Feda Daniel Tarullo.

Prema planiranim će reformama banke poput JPMorgan Chasea, Bank of Americe i Wells Farga morati formirati dodatni zaštitni sloj kapitala kako bi se financijski sustav bolje zaštitio od eventualnih šokova, tumači Reuters Tarullovu najavu.

Nova će obveza vrijediti za banke čija konsolidirana aktiva premašuje 250 milijardi dolara.   “Prilikom kreiranja paketa izmjena namjerno smo ih oblikovali prema načelu progresivnog postroživanja financijske regulative za važnije kompanije”, kazao je dužnosnik Feda u ponedjeljak u govoru na Sveučilištu Yale.

Ujedno Fed planira ublažiti zahtjeve u sklopu provjera 25 regionalnih banaka, uključujući Regions Bank i SunTrust Bank. Tako središnja banka neće u toj skupini zajmodavaca ispitivati mehanizme upravljanja rizikom, interne kontrole i prakse upravljanja. Ti će pak segmenti i dalje biti predmet Fedovih provjera u skupini najvećih banaka koje će u završnoj fazi morati ispuniti i zahtjev o dodatnom zaštitnom sloju kapitala.

U Fedu očekuju da će nacrt novog plana za financijski sektor objaviti iduće godine. Napominju da neće utjecati na provjeru otpornosti banaka na nepovoljne uvjete poslovanja koju će provesti iduće godine. Tarullo je inače odigrao ključnu ulogu u kreiranju propisa nakon financijske krize iz razdoblja od 2007. do 2009. godine. Sudjelovao je i u doradi poznatog Dodd-Frankovog zakona o reformi u financijskom sektoru.

You may also like

0 comments