FED odbacio metodu strpljivosti, čeka se povećanje kamata

Washington – Sinoć je predsjednica Feda Janet Yellen poručila  na konferenciji za novinare da “samo zato što je iz priopćenja izbačena riječ ‘strpljiv’ ne znači da ćemo biti nestrpljivi”.
Iz toga su ulagači zaključili da središnja banka neće povećati kamate već u lipnju, nego tek na jesen. Tim više što su čelnici Feda oštro smanjili procjene rasta kamata do kraja ove godine s prijašnjih 1,125 na 0,625 posto. Također, Fed je smanjio svoje procjene rasta gospodarstva, poručivši da je rast ‘nešto umjereniji’, dok je prije tri mjeseca tvrdio da gospodarska aktivnost ‘raste solidnim tempom’. “Smanjenjem procjena o rastu kamata, Fed je poslao jasan signal da neće žuriti s povećanjem kamata jer smatra da gospodarstvo raste samo umjereno”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial. Premda je Yellen ponovno istaknula da će odluka o kamatama biti donesena ovisno o budućim gospodarskim pokazateljima i da se ne može isključiti mogućnost njihova povećanja već u lipnju, analitičari su zaključili da će prvo povećanje kamata od 2006. godine uslijediti tek u rujnu ili listopadu.
Ostavila je mogućnost kasnije podići kamatnu stopu te rekla kako povećanja plaća uskoro vjerojatno neče biti. No, to ne znači kako će čekati dugoročno povećanje plaća kako bi povećali kamatnu stopu. Od prosinca prošle godine Federalne rezerve navode da će biti “strpljive” prije podizanja referentne kamatne stope, a većina analitičara kaže da izostavljanje te riječi naznačuje da se centralna banka približava odluci o podizanju kamate, možda već u lipnju.

You may also like