FED agresivniji nego li se očekivalo, indeksi pali

Zaoštravanje monetarne politike

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.

Sve do priopćenja sa sjednice Feda ti su indeksi bili u pozitivnom području, no potom su pali jer je ulagače iznenadio agresivniji nego što se očekivalo plan središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

Kako je inflacija znatno iznad 2 posto, a tržište rada snažno, uskoro će trebati povećati ključne kamatne stope, navodi se u priopćenju s dvodnevne sjednice.

Premda Fed nije naveo kada će točno povećati kamate, analitičari smatraju da će to biti u ožujku. Bit će to prvo povećanje cijene novca od prosinca 2018. godine.

U ožujku bi, tumače analitičari poruke Feda, središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

Potpuno je jasno da Fed mora početi povećavati kamate jer je inflacija dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed biti agresivan u suzbijanju inflacije. Analitičari su dosad procjenjivali da će u ožujku povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi 1 posto.

U fokusu ulagača su i poslovna izvješća, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad je izvješća objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima, jer bi američka središnja banka mogla biti agresivnija u zaoštravanju monetarne politike nego što se očekivalo. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobex indeks, kao i prethodnih dana, mogao pratiti smjer svjetskih burzi, koje su pod pritiskom nakon poruka američke središnje banke o kamatama.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 2 posto i skliznuo na najnižu razinu u gotovo 15 mjeseci.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer su poruke Feda o zaoštravanju monetarne politike potaknule rast prinosa na američke državne obveznice.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,65 posto, na 89,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,60 posto, na 86,85 dolara.

Kretanje cijena nafte oko najviših razina u sedam godina posljedica je, među ostalim, napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine jer su trgovci sve zabrinutiji zbog mogućeg poremećaja opskrbe naftom i plinom iz Rusije.

You may also like