Faymann podnio ostavku

Austrijski kancelar Werner Faymann u ponedjeljak je podnio ostavku na dužnost predsjednika vlade i čelnika Socijaldemokratske stranke (SPÖ) jer nema dovoljnu stranačku podršku za svoju politiku.

Faymann je bio pod pritiskom članstva SPÖ-a zbog svog tvrdog stajališta prema zakonu o azilu, ali i zbog loših rezultata u prvome krugu predsjedničkih izbora prije dva tjedna. “Podnio je ostavku na sve dužnosti”, rekla je Anja Richter, glasnogovornica vlade. Unutarstranačko nezadovoljstvo razbuktalo se nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 24. travnja u kojem je socijaldemokratski kandidat eliminiran.

Kandidat krajnje desnice (Slobodarske stranke) Norbert Hofer osvojio je najviše glasova u prvom krugu. Hofer je prošli tjedan najavio da bi, bude li izabran, nakon eventualnog preuzimanja dužnosti 8. srpnja, razmotrio mogućnost imenovanja novog kancelara kojega bi predložili socijaldemokrati, najjača stranka u parlamentu jer mu je u interesu da se Austrijom bolje upravlja.

S 35 posto biračkih glasova u prvome krugu Hofer će se u drugome krugu 22. svibnja natjecati s kandidatom Zelenih Alexanderom Van der Bellenom koji je u provme krugu osvojio 21.3 posto glasova.

Austrijski vicekancelar Reinhold Mitterlehner, čelnik konzervativne Narodne stranke, preuzet će privremeno vođenje vlade nakon ostavke kancelara Wernera Faymanna, objavio je u ponedjeljak ured austrijskog predsjednika.

Faymann je podnio ostavku na dužnost predsjednika vlade i čelnika Socijaldemokratske stranke (SPÖ) jer nema dovoljnu stranačku podršku za svoju politiku. Bio je pod pritiskom članstva SPÖ-a zbog svog tvrdog stajališta prema zakonu o azilu, ali i zbog loših rezultata u prvome krugu predsjedničkih izbora prije dva tjedna.

Mitterlehner će, nakon što ostavka stupi na snagu, preuzeti vođenje vlade. Njegovi narodnjaci manjinski su partner u velikoj vladajućoj koaliciji. Čelništvo SPÖ-a trebalo bi kasnije tijekom dana odlučiti tko će Faymanna zamijeniti na čelu stranke.

Mitterlehner je rekao da ne vidi potrebu za prijevremenim izborima. Redovni su zakazani za 2018. godinu. “Imam li snažnu podršku u stranci? Moram reći da je odgovor ne”, kazao je Faymann. “Zbog toga moram snositi posljedice. Povlačim se s mjesta predsjednika stranke i saveznog kancelara”.

Faymann je Austriju i SPÖ vodio osam godina. Njegovi unutarstranački kritičari govorili su da nikad nije imao hrabrosti za velike poteze kojima bi reformirao zemlju i stranku.

Rođen 1960. u Beču, Faymann je odustao od fakulteta kako bi gradio političku karijeru. Putem političkih funkcija u Beču probio se polako na nacionalnu pozornicu.

Punih je 13 godina bio pročelnik gradskog odjela za graditeljstvo i stanovanje i u to vrijeme izgradio široku mrežu lojalnih stranačkih dužnosnika i razvio jake veze s austrijskim tabloidima koji su ga gurali i podupirali na izborima.

Godine 2007. postao je ministar prometa i tehnologije, a godinu poslije preuzeo stranku i vladu od nepopularnog kancelara Alfred Gusenbauer. Časopis Vanity Fair uvrstio ga je 2013. među deset najbolje odjevenih svjetskih državnika.

Stranka je, međutim, pod njegovim vodstvom izgubila 19 od 21 regionalnih i nacionalnih izbora. Faymann je duže vrijeme bio pod pritiskom članstva SPÖ-a zbog svog tvrdog stajališta prema zakonu o azilu, a utarstranačko nezadovoljstvo razbuktalo se nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 24. travnja u kojem je socijaldemokratski kandidat eliminiran.

Kandidat krajnje desnice (Slobodarske stranke) Norbert Hofer osvojio je najviše glasova u prvom krugu i u drugome 22. svibnja ogledat će se s kandidatom Zelenih Alexanderom Van der Bellenom.

You may also like