Fatih Hasanović se obvezao svjedočiti protiv Islamske države

Muškarac iz Bosne i Hercegovine, koji se vratio u tu zemlju nakon što se borio na strani islamističkih terorista u Siriji i Iraku, priznao je kako je kršio zakon i spreman je svjedočiti kao pokajnik u budućim sudskim procesima, potvrdilo je u utorak Tužiteljstvo BiH.

Muškarac, čiji je nadimak Ebu Sara, idenficiran kao Fatih Hasanović (25) iz Zvornika u istočnoj Bosni, tužiteljima je priznao kako je nekoliko mjeseci boravio u Siriji i Iraku gdje se borio u redovima teroristčke organizacije Islamska država (IS). Po povratku u BiH uhićen je i optužen za kršenje zakonskih odredbi koje državljanima BiH zabranjuju pridruživanje inozemnim paravojnim postrojbama.

Tijekom istrage priznao je krivnju, a na temelju tog priznanja Tužiteljstvo BiH će predložiti sudu da mu se izrekne kazna od godine dana zatvora kao i uvjetna kazna za promet oružjem ili eksplozivnim tvarima. Hasanović se sporazumom obvezao kako će svjedočiti u u svim predmetima kada ga pozovu državni sud ili tužiteljstvo, iz kojega pak ističu kako će na ovaj način biti u prilici prikupiti dodatne informacije o državljanima BiH koji se bore u Siriji i Iraku.

Optužnica protiv Hasanoića podignuta je u svibnju 2015. godine. On je bio optužen kao pripadnik dvanaestočlane skupine u kojoj su i Enes Mešić (28), Jasmin Jašarević (28), Emin Hodžić (28), Mirza Kapić (35), Salko Imamović (29), Adem Karamuja (32), Fikret Hadžić (58), Enver Lilić (38), Ibro Delić (44), Samir Hadžalić (29) i Mehmed Tutmić (57). Tereti ih se da su tijekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici zajednice radikalnih islamista-selefija u BiH, prihvatili ideologiju IS-a te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključivanja terorističkim paravojnim postrojbama na području Sirije i Iraka.

You may also like

0 comments