Farage tvrdi da će Brexit biti odgođen

Odgoda?
Datum britanskog napuštanja Europske unije ponovno će biti pomaknut, zato što će parlament odbiti Johnsonov pokušaj sklapanja novog sporazuma s EU-om, rekao je vođa stranke Brexit Nigel Farage.

Farage, vođa kampanje za brexit, rekao je da je napuštanje EU-a 31. listopada sada upitno, jer se politička elita u Londonu dogovara s EU-om da prevari volju birača, koji su 2016., na referendumu, odlučili napustiti EU.

Farage je kazao da u Velikoj Britaniji vladaju najveće podjele, još od Engleskog građanskog rata iz 17. stoljeća i da Johnson riskira uništenje Konzervativne stranke jer želi ponovno oživiti propali sporazum s EU-om njegove prethodnice Therese May.

Boris Johnson rekao je u nedjelju da će nekoliko narednih dana biti ključno za mogućnost sklapanja novog sporazuma o brexitu te je dodao kako je sporazum s Europskom unijom i dalje moguć. Johnson je obećao napustiti EU sa sporazumom ili bez njega 31. listopada, iako je britanski parlament usvojio zakon koji ga prisiljava da zatraži odgodu brexita, ako ne postigne sporazum do 19. listopada.

Britanski premijer putuje u Luksemburg u ponedjeljak, kako bi se susreo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

Johnson će Junckeru “razjasniti da će odbiti produženje brexita, ako mu to bude ponuđeno”, kazao je anonimni izvor iz britanske vlade za dpa. Johnson i njegovi ministri, proteklih nekoliko dana, govore o napretku u pregovorima s Bruxellesom, ali druga je strana uvijek zvučala manje optimistično, ističući da Velika Britanija treba doći s novim prijedlozima.

Johnson želi sklopiti prerađeni sporazum na summitu europskih vođa 17.-18. listopada. Budućnost kopnene granice između, članice EU-a, Irske i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, središnja je točka neslaganja između Johnsona i EU-a, ali i između Johnsona i britanskog parlamenta.

Johnson, koji je premijer od srpnja, zauzeo je oštriji stav od prethodnice Therese May te ističe da se Velika Britanija priprema za brexit bez sporazuma. Johnson je u tom članku kritizirao parlament zbog otežavanja njegove pregovaračke pozicije donošenjem zakona o produženju brexita.

You may also like