Home Europska unija Farage: Pobjeda Le Pen bit će kraj ‘europskog projekta’

Farage: Pobjeda Le Pen bit će kraj ‘europskog projekta’

by Petra Rajković

Zagovornik Brexita Nigel Farage ocijenio je da bi pobjeda šefice krajnje desničarske francuske partije Nacionalni front Marine Le Pen na predsjedničkim izborima bila kraj “europskog projekta” i da njezina pobjeda nije tako malo vjerojatna kako istraživanja predviđaju.

“Ako pobijedi, to bi bio kraj europskog projekta”, rekao je Farage za AP, dodavši da bi istraživanja koja predviđaju da Marine Le Pen neće pobijediti mogla biti manjkava, kao i ona koja su predviđala da Britanci neće glasati za izlazak iz Europske unije ili da novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump neće biti izabran.

On je u intervjuu naveo da se “antielitistička strast koja je pokrenula referendum u Britaniji, kao i Trumpovu pobjedu, širi na Francusku i druge zemlje” i da bi uskoro mogla smanjiti broj država članica EU-a.

Ankete u korist Fillona

Francuski konzervativac Francois Fillon pobijedit će čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen s velikom prednošću na predsjedničkim izborima sljedećeg proljeća, pokazuju rezultati ankete Kantar Sofres Onepointa objavljene u utorak.

Bivši premijer pobijedio je u nedjelju na predizborima svoje Republikanske stranke i očekuje se da će se natjecati s Le Pen u drugom krugu izbora u svidnju sljedeće godine.

Izborne ankete predviđaju da ni jedan ljevičarski kandidat neće učestvovati u drugom krugu predsjedničkih izbora, ostavljajući Fillonu čistu utrku s protivnicom imigracije Le Pen.

Sastanak s Trumpom slučajnost

AP je naveo da Farage još nije odlučio da li će podržati Le Pen, jer je zabrinut zbog prošlosti njezine partije, koja uključuje i antisemitske izjave njezinog oca, koji je jedan od osnivača stranke.

Farage je rekao i da je njegov sastanak sa Trumpom bio sretna slučajnost.

On je odbacio kao “malo vjerovatno” da će biti dio Trumpove administracije.

“Ja imam britansku putovnicu, tako da je to vrlo malo vjerovatno”, rekao je on, prenosi Al Jazeera Balkans.

Related Posts