Fajon: Brexit bi mogao dovesti do raspada EU

Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon u nedjelju je izrazila bojazan da bi pobjeda britanskih europskeptika na skorašnjem referendumu mogla ugroziti i sam opstanak Europske unije.

“Europska unija nije nešto samo po sebi zajamčeno i trenutno nije jasno što će se sa njom događati. Ako Velika Britanija odluči napustiti integraciju, to bi mogao biti početak njezina raspada”, kazala je Fajon u nedjelju na proslavi obljetnice osnivanja jedne slovenske partizanske postrojbe iz Drugog svjetskog rata.

Fajon je člnica slovenske stranke Socijalnih demokrata (SD). Prošle ju je jeseni federacija europskih socijalističkih i demokratskih stranaka u Europskom parlamentu predlagala kao alternativno rješenje za slovensku predstavnicu u Europskoj komisiji, ali je kasnije za europovjerenicu za transport ipak odabrana Violeta Bulc iz stranke slovenskog premijera Mire Cerara.

Fajon je kazala da danas u Europi ne postoji dovoljan osjećaj solidarnosti i osjetljivosti koji je postojao u borbi slovenskih partizana. Europska unija nastala je na zgarištu nakon rata i treba je čuvati, kako bi mlade generacije i dalje živjele u otvorenom prostoru bez granica, kazala je Fajon.

You may also like