Fahad: Sirijski režim doživjet će poraz

U Novom danu na N1 televiziji je u ponedjeljak bio glavni tajnik Sirijskog nacionalnog vijeća Abdul Ilah Fahad. Govorio je o stanju u Siriji, ali i odnosima ove zemlje s Hrvatskom.

Rekao je da Sirija danas traži političko rješenje, i teži nastavku pregovora i primirja. Za sve nevolje sirijskog naroda okrivljuju režim Bashar al Assada. “On igra svoje igre i koči politički mir”, kazao je Abdul Ilah Fahad.

“Politički dogovor mora se temeljiti na onome što smo dogovorili u međunarodnoj zajednici. U 93 dana od kada je počelo primirje u Siriji imamo već 4 tisuće mrtvih, od ruskih napada i režima Bashar al Assada nad civilima. Među njima je 400 žena i 500 djece koja su poginula. Režim Bashar al Assada i Rusija nisu glavni pregovarači i partneri za uspostavljanje mira u Siriji”, kazao je glavni tajnik Sirijskog nacionalnog vijeća, i dodao da je Rusija 200 puta prekršila primirje.

“Sve uvjete koje nam je međunarodna zajednica odredila smo ispunili, no oni zaustavljaju pregovore kako bi Bashar al Assad što više produžio svoj mandat. Rusija se umiješala samo da ga spasi od pada, čuvaju njegov režim, a on ubija svoj narod. Bilo bi dobro da je Rusija uključena u čuvanje života civila i svojih interesa u Siriji, no nažalost je došla samo da spasi Assadov režim.”

Revoluciju su, kako kaže, pokrenuli da uspostave demokraciju u Siriji.

Glavni pregovarač sirijske oporbe Mohamed Aluš rekao je u nedjelju da je odnio ostavku na svoju funkciju zbog neuspjeha ženevskih pregovora i kako bi olakšao loš položaj Sirijaca koji žive na opkoljenim područjima koje drže pobunjenici.

Abdul Ilah Fahad za Aluša kaže da je borac, a da borci razmišljaju drugačije od političara. “On je razočaran onime što vidi, a to je prijevara režima Bashar Al Assada i Rusije. Vidi napade i glad civila, a ne može ništa učiniti. Zbog toga se povukao u drugi red, ali ostaje u pregovaračkom timu. Samo se malo povukao, nije u potpunosti dao ostavku u sirijskoj oporbi. Bilo je puno pritisaka na naš pregovarački tim. Rusija je koristila sve moguće pritiske, a on je vidio da kad bude među sporednim pregovaračima, da će moći učiniti nešto više, i to ćete vidjeti kasnije”, rekao je.

“Sirijci su osvojili već puno teritorija, a Bashar al Assada smo skinuli. Vodio je sirijski libanonski hezbolah i šijitske milicije u Siriji da ga spase, a pozvao je i iranke milicije. Iran nije uspio. Jedini njegov spas na kraju je bila Rusija, da ga spasi s najmodernijim oružjem i zrakoplovstvom. No, bez obzira na sve, Rusi samo razaraju iz zraka. Ušla je da se bori protiv IS-a (op.a. terorističke organizacije tzv. Islamska država) ali nažalost samo bombardiraju škole, civile i logore s izbjeglicama”, rekao je Ilah Fahad.

Sirijska revolucija će sigurno pobijediti, uvjeren je. “Nakon pet godina još stojimo na nogama i idemo dalje. Puno je mrtvih Sirijaca, ali idemo dalje i nećemo stati. Ne možemo još procijeniti koliko teritorija imamo, ali nismo ušli u revoluciju da dijelimo vlast u Siriji, ili da osvojimo jedan grad ili jedno selo. Ušli smo u ovu borbu da uspostavimo mir i pravednost u Siriji. Bashar al Assad će doživjeti kraj svog režima, kao što su doživjeli svi diktatori u povijesti, a cilj nam je da završi na međunarodnom sudu – on i svi koji su sudjelovali u ubijanju sirijskog naroda”, rekao je.

Iz Sirije je do sada izbjeglo 11,5 milijuna ljudi. “30 posto je izbjeglih unutar Sirije, to su oni koji svakodnevno sele iz mjesta u mjesto, ili iz grada do grada, zbog zračnih napada. Ostali su otišli u susjedne zemlje ili zemlje Europske unije. Naš je prvi i zadnji cilj da se svi Sirijci vrate u svoju zemlju. Mnogi su u stalnom kontaktu s nama i žele se vratiti u Siriju pod svaku cijenu. No, mi ne želimo da se trenutačno vrate jer će biti izloženi bombardiranju i ubijanju. Ipak, većina će se sigurno vratiti. Tko poznaje Siriju, zna i da je naš narod dobar, da ima toplo srce i da je to civiliziran narod. Možemo izgraditi svoju domovinu i vratiti se u suživot u kratko vrijeme”, rekao je Ilah Fahad.

Zna se kako će ISIL završiti, ako ga želiš pobijediti, ne možeš to s ruskim avionima, jer oni ubijaju samo civile, kazao je. “Malo je onih koji su bombardirali ISIL i njihove položaje. Borba protiv njih je samo u rukama Sirije. Da sirijska oporba ima toliko pomoći i podrške koliko imaju oni koji nas bombardiraju iz zraka, to bi pomoglo u borbi protiv ISIL-a. Budite sigurni da bi tada uspjeli.”

Puno teritorija koji je u rukama islamista dobili su od Assada, dodao je. Hrvatska je prijatelj Sirije, i imala je puno posla i tvrtki u Siriji, kaže Ilah Fahad. “Mi se kao sirijska oporba borimo i želimo da bude posla u našoj zemlji, no problem nije humanitarni. Želimo dobar odnos s Hrvatskom, no želimo da nam pomogne na političkom polju, i u odlukama ispred međunarodne zajednice, u pregovaračkom smislu.

Cijenimo što je Hrvatska dala podršku sirijskom narodu i oporbi, uvijek ste stajali uz demokraciju i uz nas. Trebamo vas i vaš narod da budu uz nas. Nadamo se da će režim uskoro nestati, a ispred nas su godine obnove. Želimo da i Hrvatska bude među zemljama koje će pomoći obnovi Sirije, a to vam nećemo zaboraviti.

Kad su Sirijci došli u Hrvatsku, neki su ih automobilima vozili do graničnog prijelaza, a nitko nije tražio novac, vozili su ih besplatno. To je velika gesta i nećemo to zaboraviti, to je bila ljubav prema čovjeku”, zaključio je.

You may also like