Home Geopolitika Fabius rekao kako se Mađarska ponaša skandalozno

Fabius rekao kako se Mađarska ponaša skandalozno

by admin

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ocijenio je u nedjelju “skandaloznim” ponašanje nekih zemalja istočne Europe spram izbjegličke krize, počevši s Mađarskom. “Kad vidim određen broj europskih zemalja koje ne prihvaćaju (izbjegličke) kvote, skandaliziran sam”, izjavio je on medijima Europe 1, RTL i Le Mondeu, ističući da se te zemlje nalaze “na istoku Europe”.

Europska komisija htjela je rasporediti podnositelje zahtjeva za azilom u europske zemlje kako bi olakšala teret zemljama u koje izbjeglice prvo dolaze. Ta podjela na dobrovoljnoj bazi nailazi na nedostatak volje nekih zemalja, među kojima su Mađarska, Austrija, Slovačka i Slovenija, kazao je. “Njemačka je vrlo hrabra, Francuska je tu negdje, ali cijela Europa mora preuzeti odgovornost”, ocijenio je Fabius.

Usprkos ogradi od bodljikave žice, izbjeglice nastavljaju masovno pristizati u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice te ih je u subotu bilo 2700, po brojkama policije iznesenima u nedjelju. Oko “2700 osoba prešlo je srpsko-mađarsku granicu u subotu na ilegalan način”, priopćila je mađarska državna policija. “Stanje je mirno u nedjelju ujutro, nije bilo incidenata tijekom noći sa subote na nedjelju”, dodaje se u priopćenju.

Po informaciji srpskog dopisnika mađarske novinske agencije MTI, priljev migranata se nastavlja. Mađarska policija je, u okviru istrage o kamionu nađenom u Austriji sa 71 mrtvim tijelom migranta, u noći sa subote na nedjelju privela i petog osumnjičenog, Bugarina. Četiri muškarca, tri Bugarina i jedan Afganistanac, uhićena u petak u Mađarskoj nakon otkrića tog kamiona, pojavila su se u subotu pred sudom u Kečkemetu, gradu na pola puta između Budimpešte i srpske granice.

Pravosuđe ih sumnjiči da su “pomagači” bande krijumčara ljudi te je tužiteljstvo zatražilo da ih se zadrži u pritvoru zbog “posebne prirode” zločina za koje ih se optužuje. Ondje bi mogli ostati najmanje do 29. rujna.

Related Posts