Fabius: Požurimo, zatopljenje ne može čekati nas

Nakon što je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao u srijedu sudionike o klimi (COP21) da ubrzaju proces pregovaranja kako bi se posao uspješno završio do 11. prosinca, pregovarači su u četvrtak predstavili novi, modificirani nacrt dokumenta, javlja AFP i podsjeća da je glavni cilj konferencije dogovoriti ograničavanje porasta temperature na manje od dva stupnja Celzija u odnosu na razinu iz predindustrijskog vremena.

Predstavnici 195 zemalja, koji se do subote u podne moraju opredijeliti između niza opcija kako bi štafetu predali ministrima zaštite okoliša, novi su nacrt dokumenta smanjili s 55 na 50 stranica. “Nemamo više od 48 sati na raspolaganju. Pregovori se moraju ubrzati”, poručio je Matthieu Orphelin, glasnogovornik Zaklade Nicolas Hulot (FNH). “Pregovori moraju biti prebačeni u veću brzinu”, slikovito se izrazio Martin Kaiser iz Greenpeacea, dodavši da je “novi tekst puno jasniji i praktičniji”.

Fabius je dan ranije pozvao na ubrzanje procesa “jer još ima puno posla”, poručivši da se “opcije za kompromis moraju pronaći što prije”. “Šefovi država i vlada dali su nam u ponedjeljak nedvosmislen mandat i moramo uspjeti”, poručio je šef francuske diplomacije. UN-ova dužnosnica za pitanje klime Christiana Figueres smatra, međutim, da ne treba očajavati jer se radi o “pravno obvezujućem dokumentu te se sve mora pažljivo i detaljno provjeriti”.

Francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal je ocijenila da je potrebno “pokrenuti pregovore tijekom prva dva dana” te da se radi o “neophodnom trenutku sazrijevanja”. No isto tako je kazala da je “nezamislivo i pomisliti na neuspjeh”. Maratonska konferencija završava 11. prosinca u 18 sati, do kada bi se trebao postići sporazum o ograničavanju zagrijavanja planeta do najviše dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Globalna temperatura je već porasla za jedan stupanj Celzija, a posljedice su ekstremni vremenski uvjeti poput poplava, uragana, suša, erozija obala, topljenja ledenjaka. U 15.000 prirodnih nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama živote je izgubilo 525.000 ljudi, priopćio je institut German Watch. Najviše su ekstremnim vremenskim uvjetima u posljednjih 20 godina pogođeni Honduras, Mianmar i Haiti.

You may also like