Fabius namjerava uključiti režimske snage u borbu protiv Islamske države

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius prvi put je predvidio u petak da bi se snage sirijskog režima mogle pridružiti borbi protiv Islamske države (IS). No, sirijski predsjednik Bašar al-Asad “ne može biti budućnost svojeg naroda”, ponovio je ministar vanjskih poslova na radio postaji RTL.

U borbi protiv IS-a “postoje dva niza mjera: bombardiranja i snage na tlu koje ne mogu biti naše ali koje mogu biti istodobno snage Sirijske slobodne vojske (oporba), sunitske arapske snage i zašto ne, snage režima a također i Kurdi, naravno”. “Prvi” vojni cilj ostaje Raka, uporište džihadističke skupine u Siriji, meta intenzivnih napada ruskog i francuskog zrakoplovstva unazad nekoliko dana, rekao je on.

“To je za nas jedan od prvih vojnih ciljeva, možda prvi, jer je to žarište IS-a, odakle su krenuli napadi na Francusku”, istaknuo je Laurent Fabius. Nakon posjeta u četvrtak predsjednika Francoisa Hollandea ruskom kolegi Vladimiru Putinu, dvije zemlje su se dogovorile o “usklađivanju” udara na IS i jačanju “razmjena informacija”. Ti udari neće ciljati one “koji se bore protiv IS-a”, rekao je Hollande misleći na umjerene pobunjenike koji se bore protiv IS-a i Damaska.

You may also like