Home Makedonija F. Petrovski: Ovo je povijesna pobjeda VMRO-a, mi ćemo formirati vlast

F. Petrovski: Ovo je povijesna pobjeda VMRO-a, mi ćemo formirati vlast

by Ivan Brodić

Povodom ishoda jučerašnjih izbora, na kojima su obje koalicije proglasile pobjedu, za komentar smo zamolili uglednog člana stranke VMRO-DPMNE i čelnika makedonskog državnog arhiva Filipa Petrovskog. Donosimo i govor Nikole Gruevskog u izbornoj noći, kao i obraćanje iz čelne oporbene stranke VMRO-DPMNE.

“VMRO-DPMNE je ostvario povijesnu, desetu po redu, pobjedu na izborima. Pobjeda je tim veća, ako osvijestimo činjenicu kako je cjelokupna europska i domaća javnost bila protiv nas. Naime, pod zapovjedništvom jednog veleposlanika koji je koordinirao glasove makedonskih Albanaca i transportirao ih SDSM-u, ta je stranka uspjela inženjeringom dobiti sedam albanskih mandata.  Također, spomenuto je veleposlanstvo oktroiralo desničarsku koaliciju neposredno pred same izbore koja je VMRO-DPMNE-u otrgnula pet mandata. Bez ovakvog inženjeringa omjer mandata bio bi 56 naprema 38. Upravo zato kažem kako je ova pobjeda povijesna”, zaključio je Petrovski te iskazao svoje uvjerenje kako će upravo ta opcija formirati novu vladu.

Za više pogledajte video:

Pogledajte obraćanje predsjednika VMRO- DPMNE-a u izbornoj noći:

Za komentar smo e-mailom zamolili i u stranci izbornih suparnika, u SDSM-u, putem neformalne komunikacije, a radi ravnoteže dobili smo ovaj video:

Related Posts