F. Kršinić: Curenje nafte u Crnoj Gori onečistilo bi Jadran

Više nas ugrožavaju bušotine u Crnoj Gori od onih u Italiji.  Svake godine dobivamo ogromnu količinu smeća iz Albanije i to nismo sposobni riješiti, a kamoli druge stvari, komentira za Večernji list akademik Frane Kršinić.

U rujnu su crnogorska vlada i talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek ugovorili istraživanje nafte i plina u podmorju Crne Gore, a čelnik crnogorskog turističkog udruženja kazao je da bi u slučaju incidenta više bila ugrožena južna Dalmacija nego Crna Gora jer se bušotine nalaze na mjestu gdje teče jaka struja koja ide od Albanije prema Hrvatskoj. S akademikom Franom Kršinićem razgovarali smo o posljedicama bušotina u Crnoj Gori u slučaju incidenta za našu obalu, te je li kasno da Hrvatska proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP).

“Nužan je međudržavni sporazum svih zemalja koje baštine Jadransko more, no, nažalost, nemamo ga. Bilo je dovoljno vremena da vlade sjednu i dogovore se jer su bili očiti pritisci za bušenje Jadrana, a mi smo to prespavali. Trebalo je međudržavnim sporazumom točno odrediti pravila igre, kako i gdje se može bušiti. U EU se govori da se mora urgentno povećati prostor zaštićenog mora jer je posebno ugroženo Sredozemno i Jadransko moro i očito se inzistira da se poveća površina zaštićenog, ne samo priobalnog nego i otvorenog mora”, rekao je Kršinić za Večernji list.

You may also like

0 comments