Exxon Mobile isključen sa Dow Jonesa

Od krize do krize
Dow Jones Industrial Average isključio je iz svog burzovnog indeksa dionice naftnog diva Exxon Mobila, farmaceutskog koncerna Pfizera i proizvođača oružja Raytheon.

Indeks Dow Jones dugo je na glasu kao okvirni pokazatelj stanja na američkim financijskim tržištima, iako obuhvaća dionice samo 30 kompanija i ponderiran je njihovom cijenom a ne tržišnom kapitalizacijom.

Za razliku od Dow Jonesa, indeks S&P 500 obuhvaća dionice puno više kompanija i ponderiran je njihovom tržišnom kapitalizacijom, pa ga smatraju reprezentativnijim. Uvrštenje u oba indeksa može donijeti veliku korist kompanijama s obzirom na nastojanja investicijskih foondova da dosegnu prosječne vrijednosti indeksa ili ih nadmaše, objašnjava dpa.

Tako su glasine da se razmatra uvrštenje proizvođača električnih vozila Tesla u indeks S&P 500 bile jedan od faktora koji su utjecali na rast cijene njegove dionice, napominje agencija. Exxon Mobile uvršten je u Dow Jones 1928. godine, Pfizer 2004. a Raytheon u travnju ove godine.

S&P Dow Jones, tvrtka koja upravlja Dow Jonesom, navodi da je okidač za odluku o isključenju Exxona, Pfizera i Raytheona i uvrštenju Amgena, Salesforcea i Honeywella bila najavljena podjela Appleove dionice. Da sastav indeksa nije izmijenjen, podjela bi smanjila utjecaj sektora informatičkih tehnologija na njegovu vrijednost, piše u ponedjeljak Wall Street Journal.

You may also like

0 comments