ExoMars svemirski program treba dodatnih 400 milijuna eura

Samo mjesec dana nakon što se njihov skupi modul razbio o površinu Marsa, Europska svemirska agencija (ESA) od svojih je država članica u petak zatražila da daju dodatnih 400 milijuna eura za dovršetak ExoMars misije istraživanja tog planeta. 

U sklopu te misije u dva dijela u listopadu je u orbitu uspješno poslana svemirska letjelica, no modul koji je dizajniran da pripremi teren za mobilni rover koji je trebao stići 2020. razbio se na površini Marsa.

Cilj ExoMarsa je potraga za dokazima prošlog ili sadašnjeg života.

Kako bi dovršila misiju, ESA-i je potrebno “malo više od 400 milijuna eura, u što je uključen sav tehnički rad za dovođenje vozila u fazu lansiranja”, rekao je David Parker, direktor ESA-inog programa za ljudski let i robotska istraživanja.

Ministri 23 država koje podržavaju europski svemirski program, uključujući Kanadu, odlučit će o tome hoće li pokriti novonastale troškove na idućem susretu koji će se idućeg četvrtka i petka održati u Lucernu u Švicarskoj.

Predsjednik ESA-e Jan Woerner upozorio je ranije ovog mjeseca da će ExoMars, čiji je proračun ranije iznosio 1,5 milijardi eura, trebati još “nekoliko stotina milijuna” kako bi se projekt dovršio.

Problemi oko financiranja već su odgodili lansiranje rovera za dvije godine.

Nakon što je obrađena gomila podataka, ESA je u četvrtak objavila da je modulu Schiaparelli koji se razbio na površini Marsa zakazalo računalno mjerenje rotacije.

Zbog toga su se padobran, zaštitni toplinski štit i potisnici za kočenje pokrenuli prekasno, pa je modul udario u površinu Marsa brzinom od 540 kilometara na sat.

(Agencija)

You may also like