Evo zašto Tesla gubi bitku u poslovnoj prodaji

Analiza

Ignoriranjem značaja flotne prodaje američki proizvođač električnih vozila Tesla teško hvata priključak u Europi, od prošle godine najvećem svjetskom tržištu te vrste vozila. Kako piše Bloomberg, kupcima u Europi Teslina su vozila sve zanimljivija, a iznimka nisu ni zaposlenici njemačkog softverskog diva SAP.

Najveća europska tehnološka kompanija, kao i ostali veliki poslodavci, nabavlja službene automobile za dio svojih zaposlenika, a svakog mjeseca dobiva na desetke upita zaposlenika mogu li se kupiti Teslini modeli.

Međutim, SAP ih neće kupiti zbog nedostatka Teslinih servisnih centara u blizini SAP-ova sjedišta u Walldorfu, ali i blizu drugih značajnih poslovnih zgrada te kompanije. S druge strane, BMW i Mercedes-Benz – dugogodišnji favoriti SAP-ova voznog parka – jamče servisiranje u samo jednom danu, pa su njihovi plug-in hibridni modeli i dalje najzasupljeniji u SAP-ovoj floti.

“Servisna ekipa treba biti brzo na raspolaganju, a Tesla još mora napraviti domaću zadaću po tom pitanju”, kaže Steffen Krautwasser, direktor SAP-ovog voznog parka u Njemačkoj koji broji 17.000 vozila. “Zanimanje za Tesle je iznimno veliko, ali ih u ovom trenutku ne možemo ponuditi našim zaposlenicima”, dodaje Krautwasser.

Slično razmišljaju i menadžeri kemijskog diva BASF koji zapošljava 50.000 ljudi, ali im ne nudi Tesle kao službene automobile zbog nerazvijene servisne mreže, kaže glasnogovornica Ursula von Stetten. To će se promijeniti “čim bude dostupna prikladna infrastruktura”, dodala je von Stetten.

Dok su kupci i investitori pretvorili izvršnog direktora Tesle Elona Muska u globalnu zvijezdu, kompanije u Europi – koja je preotela Kini titulu najvećeg svjetskog tržišta električnih vozila – prema vozilima tog proizvođača prilično su ravnodušne. A to Teslu stoji ozbiljnog gubitka prodaje.

Naime, čak 60 posto novih automobila u Europi godišnje se proda korporativnim kucima kroz flotnu prodaju. O kolikim se brojkama radi dovoljno govori podatak da je Tesla prošle godine na taj način u Njemačkoj prodao svega 6100 vozila. S druge strane, vodeći Volkswagen prodao je tamošnjim kompanijama više od 360.000 vozila.

Ruku na srce, Tesla trenutno nije ni u prilici značajnije povećati prodaju s obzirom da je lani ukupno proizveo svega 500.000 automobila. Međutim, za Teslu je pridobivanje europskih kupaca ključno ako želi sačuvati višegodišnju krunu najvećeg svjetskog proizvođača auta na struju.

Međutim, dok je njegov Model 3 najprodavaniji elektroauto u SAD-u i Kini, u Europi je to Renault Zoe. K tome, Volkswagen ove godine namjerava udvostručiti udjel električnih auta u svojoj ukupnoj prodaji, a u Europi je lani već nadmašio Teslu po broju prodanih primjeraka.

A tajna uspjeha u Europi je flotna prodaja vrijedna 300 milijardi eura i koja je tijekom proteklih 10 godina porasla za 20 posto. Osim nerazvijene servisne mreže – u Italiji su samo četiri servisa, Francuskoj 10, a 13 u Velikoj Britaniji – veliki Teslin nedostatak na europskom korporativnom tržištu jest što ne nudi opipljivi popust na veće količine te nedostatak višegodišnjih partnerskih odnosa s najvećim europskim kompanijama, ističu analitičari.

Što se tiče servisa, Tesla na svojim web stranicama tvrdi kako njezini automobili zahtijevaju minimalno održavanje u odnosu na automobile s benzinskim i dizelskim motorima, a softver automobila osvježava se na daljinu putem internetske veze. Popravke na “hardveru” obavljaju mobilni timovi.

BloombergNEF procjenjuje da će ove godine u Europi biti prodano 1,8 milijuna hibridnih i električnih automobila. Rast prodaje potaknut će i brojne porezne olakšice, posebno za službena vozila.

Tako u Njemačkoj zaposlenici plaćaju mjesečni porez u visini 1 posto vrijednosti službenog automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje, a odbija im se od plaće.

No, radnici koji voze električne automobile plaćat će samo četvrtinu iznosa tog poreza. “To je vrlo lukrativna inicijativa jer radnici je mogu vidjeti na svojoj plaći”, kaže Marcus Weller, analitičar njemačke udruge prodavača automobila ZDK.

Osim kompanija, i leasing kuće trebale bi imati značajnu ulogu u elektrifikaciji europskog voznog parka. Tako tvrtka Arval u vlasništvu francuske banke BNP Paribas planira povećati udjel elektrificiranih vozila – hibridnih, električnih i pogonjenih gorivim ćelijama – s lanjskih 8,2 posto na 25 posto do 2025. godine.

Nizozemski LeasePlan koji upravlja sa 1,9 milijuna vozila u preko 30 država namjerava do 2030. godine dostići nultu emisiju stakleničkih plinova u svojoj floti, piše Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments