Evo zašto je Musk protiv kampanje Ostani doma

CNN/Index
Elon Musk postao je poznat prije nešto više od 10 godina, dok je Tesla još bio neobičan pothvat umetanja baterije u šasiju malog Lotusovog sportskog automobila.

Musk je Teslu razvio u električnog giganta, proizvodeći aute za koje je obećao da će jednog dana sami voziti, s vratima koja se otvaraju prema gore, baš kao na vremenskom stroju iz filma Povratak u budućnost, piše CNN, a prenosi Index.

Musk je promišljeno odigrao ulogu nove vrste direktora, onog koji se šali na Twitteru, komunicira s fanovima, te je čak krenuo u redefiniciju same ideje “zabave” u autima. Stvari su se tada počele mijenjati. Rizici u koje se Musk upuštao sve više nisu bili povezani s njegovim novcem, pa čak ni njegovim životom, nego s novcem, karijerama, reputacijama i životima drugih ljudi. A granice koje su ga nekoć sputavale, sada se savijaju pod pritiskom.

Ovaj tjedan je zabavni direktor iz prošlosti postao nešto drukčije, nastavlja CNN. U što se točno pretvorio, može ovisiti o vašem pogledu na njega i trenutačnu pandemiju. Možda je on lik iz romana Ayn Rand, koji je ustao protiv “autoritarnih i nedemokratskih restrikcija slobode pojedinca” koja štete poslovanju i javnosti te koji radi za opće dobro i brine se da njegovi radnici dalje mogu zarađivati za život. Ili je on možda samo još jedan direktor stare škole (iako vrlo privržen Twitteru) koji svoje sindikalno neorganizirane tvorničke radnike želi ponovno poslati na sastavljanje automobila uz potencijalni rizik po njihovo zdravlje i kršenje odredbi javnozdravstvenih vlasti, i to samo zbog profita svoje kompanije.

Muskova javna osobnost danas ne može biti različitija od njegovih početaka. Jednom je postojao poduzetnik koji se rugao investitorima koji su sumnjali o opstojnost njegove kompanije. Tesla i Musk obećali su velike stvari koje automobilske kompanije nikad prije nisu učinile, a kad su kritičari posumnjali u ta obećanja, Muskova ih je kompanija premašila. Musk je obećao SUV koji može prijeći više od 450 kilometara s jednim punjenjem i ubrzavati brže od Porschea, što se činilo nemogućim, no ubrzo su kupci sjedili za upravljačima takvih vozila. Teslini auti mogu izvoditi naizgled čudesne stvari. Mogu se ažurirati preko interneta u realnom vremenu, mogu čak primiti upozorenja za ponovno punjenje. Teslina tržišna kapitalizacija raste na načine koji su čudesni, ističe CNN.

Musk se zabavljao pričama o letovima na Mars i istodobno negirao da se radi o njegovom matičnom planetu. Ponašao se drukčije nego bilo koji drugi direktor u automobilskoj industriji prije njega. Stekao je vjerne obožavatelje, a njegov je korisnički račun na Twitteru popularnošću počeo konkurirati predsjedniku Donaldu Trumpu. Kad Elon Musk na Twitteru objavi neki nejasni nagovještaj nadolazećeg proizvoda, medijske će ga kuće odmah preuzeti. Direktor Twittera Jack Dorsey čak je Muska pitao za savjet o poboljšanju usluge.

Fordov direktor Jim Hackett uopće nema korisnički račun na Twitteru. Sve se činilo sjajnim, sve dok nije prestalo biti tako. U ljeto 2018. godine mlada nogometna momčad ostala je zarobljena u pećini u Tajlandu koja se brzo napunila vodom. Dok je 12 dječaka s trenerom čekalo spašavanje, Musk je uskočio i ponudio svoje usluge. Njegova bi ekipa mogla upotrijebiti istu tehnologiju kapsule koju je razvila Muskova raketna kompanija Space X kako bi izradila podmorničku kapsulu i pomogla spašavanju.

Međutim, nakon što je jedan od spasitelja kritizirao njegovo plovilo, Musk mu je uzvratio, neosnovano optuživši spasitelja da je pedofil. Pritom je koristio izraz “pedo”, misleći da to znači “grozno”. Bilo je to prvi put da Muskovo očigledno uvjerenje da može učiniti bilo što te da zna bolje od tradicionalnih stručnjaka, izaziva otpor javnosti.

Spasitelj je tužio Muska za klevetu. Musk je dobio građansku parnicu i pobjeda ga je samo osnažila i umanjila učinak koji su kritike imale na njega. I dok je Musk nekoć bio buntovni vođa na čelu skrpane tvrtke, sada se pojavio kao bogati tajkun koji je na sudu pobijedio usamljenog spasitelja nakon što ga je javno nazvao u najmanju ruku groznim.

Čak i prije pobjede u parnici, Musk je na Twitteru krenuo u još skupljem smjeru. Musk je 7. kolovoza 2018. objavio da privatno preuzima Teslu po cijeni od 420 dolara po dionici te da je financiranje cijelog posla već osigurano. Ovakva objava izazvala bi udarne valove u poslovnom svijetu kako god da je do nje došlo. To što je objavljena na Twitteru s takvom relativnom nonšalancijom bilo je ili znak kako nekonvencionalni direktor obavlja poslove ili možda znak da nešto ide u krivom smjeru, piše CNN.

Ubrzo se pokazalo da je posao daleko od dovršenog, a potencijalno financiranje iz Saudijske Arabije nikad se nije dogodilo. Američka komisija za vrijednosne papire objavila je da “Musk s bilo kojim potencijalnim izvorom financiranja zapravo nikad nije raspravljao, a kamoli potvrdio ključne uvjete dogovora kao što je cijena”.

Jedno je napasti ronioca-speleologa koji nema ogromne resurse poput Muska, a sasvim nešto drugo postaviti se na regulatorna tijela američke savezne vlade. Dioničari su podnijeli tužbe u kojima su naveli da Musk namjerno manipulira cijenom Teslinih dionica. Komisija za vrijednosne papire željela je Musku zabraniti da bude dužnosnik ili direktor kompanije koja se nalazi na burzi, zahtijevajući da bude potpuno uklonjen iz Tesle.

Ali to se nije dogodilo. Musk je proveo nekoliko tjedana, naravno, na Twitteru, rugajući se Komisiji za vrijednosne papire. Nakon višemjesečnih pregovora Komisija je pristala na nagodbu, a jedini značajan rezultat bio je da će Tesla imenovati novog predsjednika uprave, a Muskove tweetove o nekim temama, uglavnom o financijskoj stabilnosti kompanije i proizvodnim podacima, morat će pregledati iskusni pravnik za vrijednosnice.

Investitorima to nije bilo važno, nastavlja CNN. Vrijednost Teslinih dionica rekordno je narasla, a tržišna kapitalizacija postala je uskoro veća nego Velike trojke, Forda, General Motorsa i Fiat Chryslera, zajedno.

U jednom od koronavirusom najteže pogođenih okruga Teslini radnici vraćaju se u kompanijsku tvornicu u Fremontu u Kaliforniji. Unatoč naredbi lokalni javnozdravstvenih vlasti koja zabranjuje proizvodnju i sastavljanje roba koje nisu od ključnog interesa, Teslina tvornica tijekom vikenda je počela ponovno proizvoditi vozila.

Musk se kao obično oglasio na Twitteru, rekavši da ako ikoga treba uhititi zbog kršenja propisa, onda je to on. Lokalne zdravstvene vlasti su kapitulirale, pristavši na Muskove zahtjeve da se tvornica otvori sljedeći tjedan, iako je proizvodnja već započela.

Ova situacija razvijala se mjesecima. Musk je dugo ispitivao stvarni rizik od koronavirusa. Već početkom siječnja napisao je da Twitteru da koronavirus nije bitno opasniji nego drugi virusi, unatoč upozorenjima stručnjaka da je zapravo daleko smrtonosniji. U ožujku, kad je u cijelom SAD-u već bilo više od 15.000 potvrđenih slučajeva covida-19, napisao je na Twitteru da će Amerika do kraja travnja imati gotovo nula novih slučajeva. “Panika zbog koronavirusa je glupa”, napisao je Musk.

Također u ožujku, kad je okrug Alameda u Kaliforniji, u kojem se nalazi Teslino sjedište i proizvodni pogon, uveo propis da se ostane kod kuće, Tesla je zatvaranje odgodio za tjedan dana. Do kraja travnja SAD se brzo približavao milijuntom slučaju. U vrijeme kad je Musk isforsirao otvaranje svoje tvornice, umrlo je više od 80.000 Amerikanaca.

Tijekom nedavnog konferencijskog razgovora s investitorima Musk je istupio protiv propisa o ostanku u kućama, rekavši kako to koči njegovo poslovanje, te usporedio propise s kućnim pritvorom. Otvarajući ponovno tvornicu, Musk i Tesla naglasili su da se poduzimaju koraci kako bi se postigla sigurnost radnika. Okružni zdravstveni dužnosnici rekli su da će nadzirati te korake kako bi radnici, koliko god je to moguće, bili zaštićeni od infekcije, iznosi CNN.

Musk i Tesla nisu poznati po zabludama kad je u pitanju oprez, pa čak i sigurnosna pitanja. Uostalom, radi se o kompaniji koja nudi poluautonomni sustav vožnje na svojim automobilima i koji se isporučuje s upozorenjem da se i dalje radi o beta verziji. Musk i Tesla inzistiraju na tome da je softver, kad se koristi kako je predviđeno, sigurniji od ljudskog vozača. Drugi proizvođači automobila koji nude takvu tehnologiju rekli su da neće tražiti od vozača da testira beta softver na javnim cestama.

Međutim, kod Tesle nema čekanja. Dok drugi proizvođači automobila čekaju da se ukinu karantenske mjere kako bi započeli s otvaranjem tvornica, Tesla juri naprijed. To je ono što Tesla i Musk rade, bilo dobro ili loše. Ali sada, kad naizgled ništa ne stoji na putu Muskovim nagonima, dobrobit i životi njegovih radnika počivaju na toj odluci. Bile dobre ili loše, prepreke koje postavlja društvo ovise o institucijama koje ih provode.

Ali te prepreke nisu osmišljene da izdrže napad agresivnog direktora osnaženog ogromnim osobnim bogatstvom, radnika koji su suočeni s rastućom stopom nezaposlenosti i regulatornim okvirom koji se ruši kad se suoči s istinskim i kobnim testom. Kad u tim preprekama nastane rupa veličine Elona Muska, nejasno je što uopće može zaustaviti Muska, zaključuje CNN, a prenosi Index.

You may also like