Evo zašto je Brodotrogir ostao bez državnog jamstva

Problemi
Ugovor o gradnji kruzera za čije stupanje na snagu se čeka jamstvo države, potpisan 2019. i sedmi je put produljen.

U lipnju, prije raspuštanja prošle Vlade i parlamentarnih izbora, jednoglasno je u Banskim dvorima usvojen zaključak o uključivanju u izdavanje državnih jamstava potrebnih za poslove u tri brodogradilišta – MKM Yachts iz Rijeke, te Uljanik Brodogradnja 1856 i Brodotrogir Cruisea.

Za prva dva iz ove grupe na prošlotjednoj sjednici Vlada je i odobrila tražena jamstva, no Brodotrogir Crouse nije niti spomenut. Jamstvo je trogirska tvrtka zatražila za gradnju dva polarna kruzera, čija je ugovorena vrijednost ukupno 78 milijuna eura, 39 milijuna po brodu, a avansno bi naručitelj američki Delos Shipping trebao uplatiti 80 posto ugovorene cijene, oko 31 milijun po brodu, uz uvjet da Brodotrogir pribavi državno jamstvo.

Potrebno jamstvo za avans od 24,96 milijuna eura po brodu u međuvremenu je zapelo. Ipak, kako doznajemo iz resornih ministarstava financija i gospodarstva, državnom jamstvu za ovaj projekt trogirski brodograditelj može se nadati, no tek kada riješi pitanje koncesije, odnosno potkoncesije za pomorsko dobro. Za jamstvo, naime, ne aplicira tvrtka koja je nositelj koncesije na pomorskom dobru, a to je Hrvatska brodogradnja Jadranbrod.

Postupci vezani za potkoncesiju pokrenuti su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te bi kroz par tjedana odluka mogla biti na vladinom stolu. Nije nepoznanica da trogirsko brodogradilište u vlasništvu Danka Končara i nakon restrukturiranja koje je uz nadzor Europske komisije pet godina podupirala država, prolazi krizu i opstanak traži kroz predstečajne nagodbe.

Glavne tvrtke iz grupacije koje su dosad nosile poslove gradnje brodova, Brodotrogir d.d. i Hrvatska brodogradnja Trogir, s vjerovnicima su u proljeće konačno postigle dogovor oko nagodbe, iako za Brodotrogir još nije zaključena zbog jedne žalbe.

No, ugovaratelj kruzera s američkim naručiteljem Delos Shippingom je mlada tvrtka ove grupacije Brodotrogir Cruise, koja posluje tek od 2018. i nosi projekte gradnje kruzera, nove niše kojoj, kao i ostali, stremi i trogirski škver.

Za jamstvo koje traži potrebno je raščistiti status za obavljanje poslova na pomorskom dobru, na kojemu ju je 1999. na rok od 32 godine dobio Brodotrogir d.d., da bi malo kasnije koncesija bila prenesena na Hrvatsku brodogradnju Trogir.

Mateo Tramontana, član Uprave ovih Brodotrogirovih tvrtki, potvrdio nam je da su postupci rješavanja prijenosa, odnosno davanja u potkoncesiju, pokrenuti u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te je uvjeren da bi vrlo skoro, kroz par tjedana, odluka o tome mogla biti na vladinom stolu.

Nada se i da bi istodobno mogle biti razmatrane obje odluke, i o potkoncesiji i o jamstvu za kruzere. Dodaje da odnosi oko koncesije i razgraničenja dijela namijenjenog nautici i gradnji još uvijek nisu uređeni, iako je to trebalo biti provedeno još kroz proces restrukturiranja.

Za Brodotrogir Cruise važno je da to bude što prije, jer je ugovor o gradnji kruzera za čije stupanje na snagu se čeka jamstvo države, potpisan još u kolovozu 2019. i već je sedmi put produljen. To je jamstvo za Brodotrogir Cruise od presudno, jer realizacijom tog posla otvara se i mogućnost za nastavak ugovaranja novih gradnji kruzera, kaže Tramontana, koji se netom prije razgovora vratio s pregovora s radnicima Brodotrogirove tvrtke B.T. HULL, koji su prosvjedovali zbog neisplate plaća.

Za njih 50-ak ponuđeno je da od ponedjeljka, s obzirom na to da nema posla u B.T. HULL-u, dođu raditi kao ustupljeni radnici u Brodotrogir Cruise.

You may also like

0 comments