Evo tko planira preuzeti posrnulu Karlovačku banku

Logičan potez
 Poznati karlovački poduzetnici Marko Vuković i Ivan Žabčić službeno su krenuli u preuzimanje svih dionica Karlovačke banke, a financijski stručnjaci smatraju da im je motiv vjerojatno lokalpatriotizam i želja za diverzificiranjem poslovnog portfelja, s obzirom na rubnu isplativost malih banaka u bankarskom sustavu Hrvatske. Vuković i Žabčić u javnosti su poznatiji kao vlasnici proizvođača oružja HS Produkt, a u Karlovačkoj banci ovaj dvojac drži većinski udjel od 75 posto.

Dionice su stekli tijekom dokapitalizacije Karlovačke banke 2014. godine kada su, kako se navodi u ponudi, uložili ukupno 112,7 milijuna kuna, a dodatnih 20 milijuna kuna su uložili 2016. godine. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u četvrtak odobrila im je dobrovoljnu ponudu za preuzimanje koju je ovaj dvojac i objavio u petak. Njihova ponuda odnosi se na više od 1,3 milijuna redovnih dionica oznake A, gotovo 3 milijuna redovnih dionica oznake B te 7128 povlaštenih dionica. Vuković i Žabčić nude 6,51 kunu za svaku redovnu dionicu, a 65,10 kuna za svaku povlaštenu dionicu. Neslužbeni izračun pokazuje da za otkup dionica pripremili ukupno nešto više od 28 milijuna kuna.

U petak je dionica Karlovačke banke bila najveći gubitnik na Zagrebačkoj burzi s obzirom da je potonula gotovo 9 posto na 6,60 kuna na solidnom prometu od 213.000 kuna. To je ujedno i najviši promet tom dionicom od kraja srpnja 2015. godine. U ponudi Vuković i Žabčić ističu da ne očekuju da će njihova ponuda bitno utjecati na buduće poslovanje banke s obzirom da namjeravaju podržati očuvanje postojeće stabilnosti i poticati nastavak dugoročne strategije Karlovačke banke ka razvoju stabilne, inovativne i moderne kreditne institucije. Najavljuju i kako se organizacijska struktura Karlovačke banke, politika zapošljavanja i radno-pravni status radnika, kao i mjesta u kojima banka obavlja svoje djelatnosti neće se mijenjati. Nemaju namjeru ni mijenjati postojeći sastav Uprave. Vuković i Žabčić također navode kako po okončanju postupka preuzimanja dionica namjeravaju inicirati sazivanje glavne skupštine banke na kojoj bi predložili donošenje odluke o povlačenju s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi. S obzirom da je ponuda u tijeku, Vukoviću i Žabčiću zakon zabranjuje javne komentare, pa tako i o motivima preuzimanja male, lokalne banke.

Financijaši u neslužbenom razgovoru ističu kako je želja da se posjeduje banka na području na kojem žive i rade te diverzificiranje poslova kojima se bave vjerojatni motiv ovog ulaganja. Naime, bilanca Karlovačke banke za sada ne dopušta snažan rast kreditiranja koji bi donio veće kamatne prihode, ocjenjuju stručnjaci. Banka je lani ostvarila dobit od 20,9 milijuna kuna koja je gotovo u cijelosti upotrijebljena za pokriće gubitaka iz prethodnih godina. Vjeko Peretić, vlasnik Pro grupe u kreditnom i osiguraljenom posredovanju, ističe da se danas male banke jako muče ostati konkurentne velikima, pa je njihova prilika u razvijanju pojedinih segmenata bankarskog poslovanja poput fleksibilnijeg servisiranja financijskih potreba lokalne zajednice ili njima zanimljivih niša pojedinih industrija, piše Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments