Evo tko će profitirati od pobjede Trumpa

Ako je suditi po reakciji investitora na burzi, najveći gubitnici u predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa bit će kompanije koje posluju sa i u Meksiku, zatim tvrtke snažno izložene globalnim trgovinskim tokovima te one ovisne o regulatornom okviru.

Trumpove najave kako će redefinirati odredbe Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) te se povući iz pregovora o trgovinskom sporazumu sa Europom pod nazivom TTIP odrazila se i na prijevozničke kompanije. To je osjetio najveći svjetski kontejnerski brodar, danski Moller-Maersk kroz gubitak burzovne vrijednosti, ali i njemačka logistička skupina Deutsche Post, piše Poslovni dnevnik.

S druge strane, Financial Times je pobrojao koji bi se sektori mogli profitirati od Trumpove vladavine. Među prvima je to farmaceutski sektor koji je već u srijedu bio među najvećim dobitnicima na Wall Streetu.

Drugi sektor koji bi mogao procvati je – treba li i reći – naftna i plinska industrija. Novi je predsjednik u kampanji naglašavao kako želi da SAD postanu energetski neovisne te je u sklopu tog cilja obećavao otvaranje novih bušotina. Također je najavljivao “otkazivanje” američkog sudjelovanja u Pariškom klimatskom sporazumu te napuštanje Obamina ograničenja na emisije stakleničkih plinova i termoelektrana na ugljen.

Proizvođači građevinskog materijala sljedeći su potencijalni dobitnik zbog nadanja da će Trump pokrenuti obnovu infrastrukture. Njegov plan uključuje porezne olakšice građevinarima od 137 milijardi dolara da bi se dobio investicijski potencijal od bilijun dolara, donosi Poslovni dnevnik.

 

You may also like