Evo što za Hrvatsku znači odluka arbitražnog suda

Nakon što je hrvatski odvjetnički tim s kolegama iz Švicarske početkom veljače švicarskom Saveznom sudu podnio zahtjev za osporavanje odluke Arbitražnog suda u Ženevi, danas je stigla jedna odluka s tog Suda. Za N1 ju je komentirao član arbitražnog sudišta HGK Miljenko Giunio.

Kako gledate na ovaj dokument sa suda u Švicarskoj? Valja imati na umu poteškoće u prijevodu jer je riječ o stručnim terminima, ali ne razabirem da bi se ovdje radilo o dobivanju poništaja. Po meni se ovdje radi o paralelnom zahtjevu koji prozlazi da je RH kao strana podnijela sudu zahtjev za suspenzijom odluke, a ona se može odnositi na dio koji obavezuje na plaćanje značajnih procesnih troškova, kako arbitraže, tako i odvjetničkih. To su veliki troškovi.

O čemu je riječ? Ako je moje tumačenje točno, ne radi se o definitivnoj odluci, nego o proceduralnoj odluci kojom se odbija zahtjev za suspenzijom dijela koji nalaže plaćanje troškova jer je taj dio odmah na snazi.

Što biste tu mogli prognozirati? Na osnovi ovoga se ništa ne može prognozirati. Ovo je samo tehnički zahtjev. Ako je moje tumačenje točno, ne radi se o meritornoj odluci, nego o važnoj, ali ipak proceduralnoj odluci oko odgode plaćanja troškova.

Ukoliko bi se dogodilo da je riječ o tome da je MOL dobio arbitražu, što to znači za drugu arbitražu u Washingtonu – jesu li one povezane? Teško mi je reći jer nemam uvida u te dokumente, a ovo je tehnička stvar.

You may also like

0 comments