Evo što svjetske agencije pišu o krizi vlasti u Hrvatskoj

Svjetske i regionalne novinske agencije vrlo su brzo izvijestile o novom zapletu u hrvatskoj političkoj krizi, zahtjevu premijera da dvojica njegovih potpredsjednika podnesu ostavke.

Reuters piše kako je navodni sukob interesa Tomislava Karamarka, čelnika najveće stranke u vladajućoj koaliciji i prvog potpredsjednika vlade, doveo četiri mjeseca staru vladu na rub raspada. Božo Petrov, čelnik male reformističke stranke Most, pritišće Karamarka da se povuče s dužnosti, objašnjava Reuters. “Odnosi Karamarka i Petrova postali su pretežak teret ovoj vladi. Zato ih pozivam da se povuku kako bi vlada mogla nastaviti raditi na reformama”, citira Reuters Oreškovića.

Bloomberg ističe da je Orešković ovoga tjedna odustao od prodaje hrvatskih euroobveznica jer su investitori zbog sukoba u koaliciji tražili veće prinose. Američka agencija također prenosi Oreškovićeve riječi da bi novi izbori stajali Hrvatsku od jedne do dvije milijarde eura koliko aktualna vlada namejrava povući iz europskih fondova. Austrijska APA piše da je kriza vlade dosegla vrhunac, nakon što je otkazivanje vladine sjednice u četvrtak izazvalo nagađanja o kraju već uzdrmane koalicije.Napeti odnosi dvije vladajuće stranke potpuno su se urušili nakon što je manji partner podupro zahtjev za opoziv Karamarka, navodi APA i ističe kako brojni analitičari smatraju da su izbori najbolje rješenje za izlaz iz krize.

Talijanska ANSA u izvještaju iz Zagreba ocjenjuje odnose Karamarka i Petrova “nepomirljivima” i najavljuje da bi se o povjerenju Karamarku Sabor trebao očitovati uskoro. STA prenosi riječi hrvatskog premijer da su ostavke Karamarka i Petrova način da se osigura stabilnost vlade i da se radi o nacionalnom interesu. Slovenska agencija navodi da je spor između Karamarka i Petrova izbio nakon što su Mostovi ministri podržali zahtjev oporbe da se Karamarku izglasa nepovjerenje u aferi koja je izbila nakon otkrića da je njegova supruga poslovala s lobistom mađarskog MOL-a.

Srbijanski Tanjug naglašava kako je hrvatski premijer Tihomir Orešković u obraćanju javnosti poručio da on ne kani podnijeti ostvaku, ali je pozvao dvojicu potpredsjednika da to učine. Očekuje da će, kazao je, Karamarko i Petrov donijeti odluke u interesu države. “Uložio sam veliki napor da se njihovi odnosi poprave. To, međutim, nije moguće. Pozivam Karamarka i Petrova da se u nacionalnom interesu povuku sa svojih dužnosti, kako bi ova vlada mogla nastaviti proces reformi”, citirala je Oreškovića beogradska Beta, koja prenosi i kratku kronologiju odnosa u hrvatskoj vladi otkako je izbila afera “konzultantica”.

“Pojedini mediji nagađaju da HDZ želi natjerati Oreškovića na ostavku kako bi spasili Karamarka koji nema dovoljno zastupničkih glasova da se spasi opoziva u Saboru”, dodaje Beta i u taj kontekst stavlja izjavu visokog dužnosnika HDZ-a Darka Milinovića koji je danas pozvao Oreškovića na ostavku.

Gotovo svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u petak su izvijestili o zaoštravanju krize vlasti u Hrvatskoj tretirajući to kao najvažniju vanjskopolitičku vijest. Radio-televizija BiH (BHRT) u svojim je programima kao udarnu plasirala informaciju da je hrvatski premijer Tihomir Orešković pozvao potpredsjednike vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da odstupe iz vlade u interesu osiguranja nastavka njezina funkcioniranja. Kriza vlasti u Hrvatskoj udarna je vijest i u programima RTV Federacije BiH (FTV) i RTV Republike Srpske (RTRS) koji bez posebnih komentara prenose kako je riječ o vrhuncu krize koja traje već tjednima. Važnim navode da je barem izbjegnuta opasnost ustavne krize s obzirom na činjenicu da je Hrvatski sabor ipak uspio okončati postupak popune Ustavnog suda.

Portal “Dnevnoga avaza”, najtiražnijeg lista u BiH, podsjeća kako je Orešković u proteklim danima pokušao posredovati između Karamarka Petrova ističući kao ta misija očevidno nije uspjela. Portal banjalučkih “Nezavisnih novina” sugerira kako je Oreškovićev istup neka vrsta iznenađenja s obzirom na to da se uoči njegova istupa očekivalo kako bi zapravo premijer mogao biti taj koji će podnijeti ostavku.

You may also like