Evo što kandidati za predsjednika SAD-a misle o Rusiji i Putinu

Snažan lider, diktator ili nasilnik? Kako Putina vide kandidati za ulazak u Bijelu kuću? Prva važna faza u izboru predsjedničkih kandidata iz redova republikanaca i demokrata održana je 1. veljače u američkoj saveznoj državi Iowa. Odnosi s Moskvom su glavna geopolitička tema za sudionike u tamošnjoj izbornoj trci, pa i političari bez iskustva u međunarodnim odnosima žele zauzeti što je moguće jasniji stav. RBTH predstavlja stavove kandidata o Rusiji tako što prenosi njihove izjave o ovom pitanju.

Hillary Clinton, demokratkinja

Prema agenciji za istraživanje „Ipsos“, Clintonova je u ovom trenutku na čelu trke: 42% ispitanika glasalo bi za nju. „Uvjerena sam da moramo uložiti dodatne napore kako bismo na odgovarajući način odgovorili Rusiji, posebno Putinu. Pripadam onima koji smatraju da treba reagirati na aneksiju Krima i destabilizaciju odnosa u Ukrajini“. Svi bismo željeli da Putin modernizira svoju državu i da se okrene Zapadu, umjesto što se ugleda na nekadašnje ruske careve i oponaša ih, ulijeva strah susjedima i demonstrira moć Rusije u Siriji i na drugim mjestima“. „Mislim da su ciljevi Rusije da se suprotstavi američkom utjecaju svuda gdje to može, ili bar da ga podriva. Ovakav stav Rusije uopće ne iznenađuje.“

Senator Bernie Sanders, demokrat

Na osnovi rezultata „Ipsosove“ ankete, Sanders se nalazi na drugom mjestu – podržava ga 31% glasača. „Bernie Sanders zalaže se za čvrst i dosljedan stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu“ – tako piše na službenim stranicama njegove kampanje. Bernie podržava uvođenje ekonomskih sankcija i međunarodni pritisak kao alternativu za svaki direktan vojni sukob kada je u pitanju Rusija. SAD i njeni međunarodni saveznici trebaju zauzeti jedinstvenu poziciju, kako bi na pravi način odgovorili na agresiju Rusije“.

Donald Trump, republikanac

U istraživanju „Ipsosa“ Trump je na trećem mjestu. Ima podršku 29% glasača. Po pitanju Putinove vojne intervencije u Siriji Trump je izjavio da podržava Rusiju ukoliko ona želi bombardirati Islamsku državu (ID). “Sve dok se bori [protiv ID], ja ga u potpunosti podržavam. Ako ih namjerava [ID] žestoko bombardirati, što je i počeo raditi, ako želi bombardirati [ID], neka to i nastavi.Putin mi se oduvijek sviđao. Mislim da je snažan lider. Vjerujem da ga podržava više od 80% građana. Ne znam tko sprovodi ta istraživanja, možda on, ali mislim da to zapravo čine američke kompanije“.

Ted Cruz, republikanac

Prema „Ipsosu“ njega podržava 12% biračkog tijela.

„Za diktatore poput Putina vrlo je opasno što su Amerikanci svjesni svoje izuzetnosti. Jedinstvena kombinacija moći i principa načinila je od SAD-a najveću silu na strani dobra u svijetu i kroz cijelu povijest predstavljala je ozbiljnu prijetnju za despote i nasilnike. Možemo udvostručiti napore kako bismo razvili obrambeno oružje radi neutraliziranja sovjetske prijetnje, posebno proturaketnu odbranu. Ne samo da treba raditi brzo u pogledu postavljanja raketa na lokacijama u Poljskoj i Češkoj, čemu se Putin ranije usprotivio, već i razviti sljedeću generaciju sustava sposobnih da osujete njegove planove. Nitko tko je pri zdravoj pameti ne bi povjerovao Putinovim tvrdnjama da je krenuo u borbu protiv terorista. Obama je ipak povjerovao, jer je vrlo naivan.“

You may also like