Evo što je inicijator napada rekao za islamističko glasilo

Francuske vlasti su danas identificirale glavnog organizatora napada u Parizu, javlja AP. Riječ je o Belgijancu Abdelhamidu Abaaoudu. On je u intervju za magazin tzv. Islamske države opisao kako je uspio izbjeći obavještajne službe zapadnih zemalja. Abdelhamid Abaaoud, Belgijanac kojeg su dužnosnici označili kao organizatora terorističkih napada u Parizu u kojem je ubijeno gotovo 130 osoba a više od 350 ih ozlijeđeno, u magazinu Dabiq je opisao kako je umakao obavještanim službama Zapada.

U sedmom broju Dabiqa, Abaaoud (u intervjuu imenovan kao Abu Umar al-Baljiki), govorio je o tome kako su on i drugi pripadnici tzv. Islamske države putovali u Europu iz Sirije. “Allah me odabrao da dođem u Europu i da teroriziram križare koji vode rat protiv muslimana. Kao što znate, Belgija je članica križarske koalicije koja napada muslimane u Iraku i Šamu”, kazao je Abaaoud. “Suočili smo se s nizom prepreka tijekom putovanja. Proveli smo mjesece pokušavajući pronaći put u Europu i, Allahovom voljom, napokon smo uspjeli stići u Belgiju. Bili smo u mogućnsoti dobiti oružje i uspostaviti sigurnu kuću dok smo planirali operacije protiv križara”, dodao je on, a prenosi N1.

Na upit kako je njegova fotografija stigla u medije, Abaaoud je kazao da je jedan od njegove “braće” snimao video prije borbe, ali je za vrijeme puta kamera izgubljena i prodana nekom od novinara. “Odjednom sam vidio svoju fotografiju u svim medijima. Jednom prilikom me policajac zaustavio kako bi me usporeedio s osobom sa fotografije, ali me je pustio jer nije vidio sličnost”, kazao je. Abaaoud je dodao da su ga belgijske vlasti počele pratiti nakon jednog pretresa. “Obavještajci su me poznavali od prijašnjih uhićenja. Nakon pretresa ‘sigurne kuće’ shvatili su da da sa ostalom braćom planiram operacije. Nakon toga su pozvali obavještajce širom svijeta, od Europe do Amerike, s ciljem da me uhite. Uhitili su muslimane u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji s ciljem da dođu do mene. Ali, oni ni na koji način nisu bili povezani sa našim planovima”, kazao je Abdelhamid Abaaoud, Belgijanac kojeg su dužnosnici označili kao organizatora terorističkih napada u Parizu. Prema informacijama do kojih je došao magazin Time, on se trenutno nalazi u Siriji.

You may also like