Evo što je emisija Labirint saznala o Josipu Petroviću

Hrvatska javnost već je nekoliko dana zaokupljena ugovorom o poslovnoj suradnji Ane Karamarko s MOL-ovim lobistom Josipom Petrovićem. Iako Tomislav Karamarko kaže kako odvaja prijateljstvo od poslovne suradnje, ime Josipa Petrovića ne čini se dobro društvo za potpredsjednika Vlade. Ne samo što ga prozivaju da je na suprotnoj strani od hrvatskih interesa u slučaju INA-MOL, nego se protiv njega vuku vrlo ozbiljne optužnice.

Protiv Josipa Petrovića podignuta je optužnica za navodno podmićivenje policajaca koji se terete da su prodavali informacije iz tajnih USKOK-ovih istraga. Nedavno je USKOK-ova optužnica i potvrđena. ‘Optužen je za dva kaznena djela poticanja na davanje mita. Radi se o postupku koji se vodi protiv ukupno 15 okrivljenika, a prvi okrivljenik je Vladimir Rajić. Josipu Petroviću, 15-okrivljenom, na teret se stavlja da je dva puta tražio od policijskih službenika PNUSKOK-a službene podatke provode li se protiv njega ili osoba od njegova interesa tajni izvidi. Optužnica je potvrđena pa se uskoro može očekivati početak suđenja, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić, a prenosi HRT.

Za Josipa Petrovića Robert Ježić tvrdi da je bio jedini svjedok sastanka Ive Sanadera i Zsolta Hernadija u Banskim dvorima 2009. Tada su, prema Ježićevu iskazu, navodno dogovarali isplatu 10 milijuna eura mita u zamjenu za prepuštanje Ininih upravljačkih prava Mađarima. Josip Petrović, bivši član Uprave Ine, osnovao je konzultantsku tvrtku. Na Arbitražnom sudu u Londonu Ilona Fodor iz MOL-a objašnjavala je što je Petrovićeva konzultantska tvrtka od 2013. radila za MOL – ‘osigurava usluge vezane za javna pitanja, uključujući politički obavještajni rad, odnosno politički intelligence i analize za MOL u Hrvatskoj i JI Europi’.

Jozo Petrović na sve javnosti odgovara pismom u kojemu stoji – ‘Sve što sam napravio odnosilo se na to da sam predlagao svom klijentu MOL-u dogovor s hrvatskom Vladom kao najbolju opciju. Moram se zapitati, je li u Hrvatskoj zabranjeno biti konzultant međunarodne korporacije koja posluje u više od 20 država Europe i svijeta?’.

You may also like