Evo što će biti generator oporavka Kine

Analiza
Ekonomisti ističu da bi snažniju potrošnju mogao ohrabriti oporavak domaćih turističkih putovanja nakon ublažavanja restrikcija uvedenih radi suzbijanja širenja virusa.

Kineske burze potaknuo je u ponedjeljak podatak da je indeks proizvodne aktivnosti u kolovozu iznosio 51 bod, blago oslabivši u odnosu na srpanjskih 51,1 bod dok je u uslužnom sektoru indeks skočio na 55,2 boda.

To ukazuje na daljnji oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize zahvaljujući povratku domaće osobne potražnje. U srpnju je indeks uslužnog sektora vrijedio 54,2 boda. Vrijednost indeksa iznad 50 bodova sugerira ekspanziju u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Inozemni ekonomisti ocjenjuju kako poboljšanje u uslužnom sektoru znači da se oporavak kineskog gospodarstva, do sada primarno pokretan industrijskim rastom u državnim poduzećima, počinje osjećati i u sektorima koji su bili snažno pogođeni padom potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Naime, kineski uslužni sektor čini i mnoštvo manjih kompanija u privatnom vlasništvu koje se sporije oporavljaju od koronakrize od proizvodnih tvrtki. U prvom polugodištu taj je sektor bio jedan od vodećih generatora gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća jer su strahovanja od drugog vala epidemije dovela do pada potrošnje Kineza.

Podsjetimo, s povećanjem od 3,2 posto, kinesko se gospodarstvo u drugom tromjesečju vratilo na staze rasta nakon što je broj oboljelih od COVID-19 u proljeće počeo opadati. Međutim, ekonomiste je brinuo daljnji pad maloprodaje koja je u srpnju zabilježila smanjenje i sedmi uzastopni mjesec. Podaci nacionalnog statističkog zavoda pokazali su da je srpanjska potrošnja Kineza bila za 1,1 posto niža nego u istom lanjskom razdoblju.

Unatoč daljnjoj nesklonosti Kineza da više kupuju, valja naglasiti kako se osobna potrošnja ipak primjetno oporavlja s obzirom da je u veljači potonula za petinu. Iris Pang, ekonomistica za područje Kine u nizozemskoj banci ING, ističe za Financial Times da bi snažniju potrošnju mogao ohrabriti oporavak domaćeg turizma nakon ublažavanja restrikcija uvedenih radi suzbijanja širenja virusa.

Tamošnje ministarstvo kulture i turizma objavilo je sredinom srpnja da će turističke agencije moći opet nuditi putovanja između provincija. Time je kineski turistički sektor dobio malo “zraka” s obzirom da su međunarodna putovanja i dalje znatno ograničena. “Zbog povećanja turističkih putovanja bit će više zapošljavanja u uslužnom sektoru, a s većom zaposlenošću potrošači će biti skloniji potrošnji”, smatra Pang. “Mislim da je to održivo”, dodala je ta analitičarka. Razmjere povlačenja kineskih potrošača dobro oslikavaju podaci o štednji kućanstava koja je tijekom ove godine snažno skočila.

Podaci Narodne banke Kine pokazuju da su Kinezi u lipnju u bankama držali više od 90 bilijuna juana, odnosno 13,1 bilijun dolara. Vrijednost štednih depozita ponešto se smanjila u srpnju, ali je i dalje značajno veća nego krajem prošle godine kada je iznosila manje od 82 bilijuna juana. Što se tiče proizvodnog sektora, u kolovozu je zabilježen njegov daljnji rast, ali po nešto manjoj stopi. Analitičari u anketi Reutersa su očekivali da će vrijednost indeksa iznositi 51,2 boda.

Ipak, kineski industrijski sektor polako se vraća na predpandemijske razine zahvaljujući – uz domaću potražnju – i skoku ulaganja u infrastrukturu zahvaljujući državnim poticajima te iznenađujuće otpornom izvozu.  Iako je u kolovozu zabilježeno poboljšanje u odnosu na srpanj, izvozne narudžbe kineskim poduzećima na godišnjoj su razini u padu već osmi uzastopni mjesec. Kineski izvozni podaci privlače veliku pozornost ekonomista jer su dobar indikator oporavka globalne trgovine i razine inozemne potražnje.

Analitičari japanske banke Nomura ističu kako posljednji podaci sugeriraju da su problemi od strane inozemne potražnje ostali netaknuti. Prema njihovom mišljenju, na kineski će izvoz negativni utjecaj u narednom razdoblju imati i ponovno povećanje broja oboljelih od COVID-19 u državama koje su najvažniji inozemni trgovinski partneri, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments