Evo na čemu OPEC temelji svoj optimizam

Svjedoci smo ratova koje je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump radi smanjenja cijene nafte.
Barem perceptivno, onako na društvenim mrežama, jer carinski ratovi, sankcije na izvoz iranske nafte i plinski rat s Rusijom u Europi, u tome suštinski ne pomažu.

Piše: Ivan Brodić

Istovremeno, zemlje koje fokusiraju svoje proračune na cijeni ugljikovodika (OPEC i OPEC +) ne popuštaju u dogovoru oko manipulacije proizvodnjom nafte, te se očekuje daljnji rast cijene nafte što bi moglo dovesti do nove gospodarske krize.

U kartelu, procjenjuje britanski list Guardian, procjenjuju kako se to neće dogoditi.  Unatoč prognozama da bi svjetska potražnja za naftom mogla stagnirati ili čak pasti zbog prelaska autoindustrije na električni pogon, zemlje izvoznice nafte (OPEC) očekuju dinamičan globalni rast potrošnje nafte u narednih pet godina. OPEC, naime, polazi od procjene da će rast potrošnje nafte na svijetu pogurati povećane potrebe avioprijevoznika za gorivom iskazane kroz godišnji rast narudžbi od 2,2 posto sve do 2040.

Elektroautomobili, prema procjenama OPEC-a,  neće smanjiti potražnju za naftom, iako će do 2040. 320 milijuna novih automobila  biti na električni pogon, jer će ukupan broj automobila u svijetu 2040. biti za milijardu i 300 milijuna veći nego što ih je sada.  Svjetske potrebe za ‘crnim zlatom’, prema procjenama OPEC-a, većim dijelom će zadovoljiti proizvođači izvan spomenute organizacije, poput SAD-a i njihove tehnologije dobivanja nafte iz škriljevca.

Pri tome, nisu optimistični u pogledu najava da će administracija američkog predsjednika Trumpa značajno olakšati uvjete poslovanja tamošnjoj naftnoj industriji, ali ne očekuju ni da će Trump ubrzati prelazak američke ekonomije na održive izvore energije. Kad su u pitanju procjene kretanja cijena nafte, OPEC je suzdržan u svome izvješću.

Cijena barela nafte skočila je s 50 dolara koliko je iznosila krajem 2016., na 80 dolara tijekom ovog ljeta. Valja ukazati na nedavno upozorenje Svjetske energetske agencije (IEA) o potencijalnom riziku rasta cijena naftnih derivata u nadolazećim mjesecima zbog američkog pritiska na Iran i političkog kaosa u Venezueli.

Kao najveće naručitelje nafte u budućnosti OPEC vidi Kinu i Indiju. Osim u transportu, povećane narudžbe izvoznici nafte predviđaju i u petrokemijskoj industriji.

You may also like