Evo na čemu će biti fokus Fortanove

Agrokora više nema
anas je operativnim radom počela Fortenova grupa koja je zamijenila Agrokor d.d..

Naime – od danas primjenjuje nagodba vjerovnika. Poznate Agrokorove tvrtke poput Konzuma ili Jamnice dobivaju u imenu dodatak – plus.

Agrokor je tako otišao u prošlost. Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija “zrcali” se na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, primjerice, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd. Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a nako prijenosa udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave.

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu prenosit će se kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je prije moguće i na troškovno najučinkovitiji način. Postupak izvanredne uprave formalno će trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Postupak izvanredne uprave i nagodba u Agrokoru znači i promjenu vlasničke strukture pa tako najveći pojedinačni vlasnik postaje ruski Sberbank, koji će imati 39,2% udjela. Zajedno s ruskom državnom bankom VTB, koja drži 7,5% udjela, Rusi će u Agrokoru imati 46,7% vlasništva, imatelji obveznica 25%, Zagrebačka banka 2,9% itd.

U Amsterdamu je danas održana i prva skupština novih vlasnika Fortenova grupe. Imenovano je osam od devet članova Upravnog odbora među kojima su ruski bankari Maksim Poletaev i Sergei Volk te Fabris Peruško.

Novoimenovanog predsjednika Upravnog odbora Fortenova grupe Maksima Poletaeva i izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška primio je danas i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Razgovarali su o radu izvanredne uprave, početku provedbe nagodbe vjerovnika i prijenosu poslovanja na nova društva Fortenova grupe.

Fokus u poslovanju Fortenova grupe bit će na Konzumu, Mercatoru i Tisku, doznaje se od izvora bliskih menadžmentu nove kompanijenje problema non-core imovine i refinanciranje roll-up kredita. Ocjenjuju da je problem Konzuma i Mercatora to što nisu orijentirani prema kupcu, u smislu toga koji segment kupaca žele pokrivati. Problem predstavljaju i četiri lanca nabave, pa je stoga potrebna centralizacija. Ističu da su Konzum i Mercator veoma važni za lokalne proizvođače. Dodaje da velik izazov predstavlja i “non-core” imovina vrijedna oko 150 milijuna eura.

Kada je riječ o refinanciranju roll-up kredita podignutog za Agrokorove dugove, kaže da pregovori o refinanciranju traju te da očekuju kamatnu stopu između 8 i 8,5 posto, uključujući sve naknade. Taj kredit iznosi 1,06 milijardi eura, uz trenutnu osnovnu kamatu od 11,5 posto, koja će, kako se očekuje, do rujna će narasti do 14 posto, a efektivno do 18 posto. Stoga se, kako se doznaje, ulažu znatni napori da se roll-up refinancira do lipnja. Izvor blizak upravi Fortenove grupe najavljuje i analizu financijskih izdataka od početka izvanredne uprave u Agrokoru, piše HRT.

You may also like