Home Politika Evo Morales neće imati faraonske ovlasti, izgubio na referendumu

Evo Morales neće imati faraonske ovlasti, izgubio na referendumu

by Agencije

Bolivijski predsjednik Evo Morales po prvim podacima gubi na referendumu o ustavnim promjenama koje bi mu omogućile još jedan mandat.

Morales, koji obnaša treći predsjednički mandat, želi promijeniti ustav što bi mu omogućilo da se kandidira za reizbor 2019. i eventualno ostane na vlasti do 2025. Protiv izmjena je 67 posto glasača, a za izmjene je njih 33 posto, prvi su rezultati referenduma, koje izborno povjerenstvo temelji na 3,6 posto prebrojanih glasačkih listića.

Istodobno, Ipsosova izlazna anketa pokazuje da je protiv izmjena 52,3 posto, a za izmjene 47,7 posto, dok je prema Morijevoj anketi 51 posto za, a 49 posto protiv izmjena.

Potpuniji podaci očekuju se kasnije u ponedjeljak. Potvrdi li Moralesov poraz i konačan rezultat referenduma to će biti još jedan udarac za južnoamerički ljevičarski pokret koji je diljem kontinenta pretrpio niz izbornih poraza.

Potpredsjednik Alvaro Garcia Linera bio je u nedjelju navečer ustrajan u svojoj procjeni da je riječ o mrtvoj utrci i da bi se rezultat mogao preokrenuti. “Moguće je da će se suze radosnice kod nekih oporbenih političara do jutra pretvoriti u suze očajanja”, rekao je Alvaro Garcia Linera.

Morales je zaslužan za smanjenje siromaštva u jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike. Za predsjednika je ponovno izabran 2014. ali sve više kritičara optužuje njegovu vladu za korupciju i autoritarnu vladavinu.

Related Posts