Home Ekonomija Evo koliko je iznosila prosječna neto plaća za rujan

Evo koliko je iznosila prosječna neto plaća za rujan

by Petra Rajković

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za rujan ove godine iznosila je 5.624 kune, što je realno 2,3 posto, a nominalno 1,4 posto više od prosjeka za rujan prošle godine, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Riječ je o drugim podacima DZS-a, kojima su potvrđeni podaci iz prve procjene, objavljene prošlog tjedna.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz, prosječna neto plaća isplaćena za rujan ove godine bila je nominalno niža za 0,9 posto, a realno za 2 posto.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za rujan iznosila je, pak, 4.921 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za 9. ovogodišnji mjesec isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 9.804 kune, a najniža u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima i iznosila je 3.367 kuna.

Za razdoblje od siječnja do rujna prosječna je mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila 5.659 kune, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 1,5 posto, a realno za 3 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća za rujan je, pak, iznosila 7.644 kune. U odnosu na kolovoz to je nominalno niže za 1,5, a realno za 2,6 posto. U odnosu na rujan prošle godine prosječna je bruto plaća nominalno viša za 1,8 posto, a realno za 2,7 posto.

Za razdoblje od siječnja do rujna 2016. prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7.729 kuna, a u odnosu na isto razdoblje 2015. nominalno je bila viša za 1,9 posto, a realno za 3,4 posto.

DZS je objavio i kako je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za rujan ove godine iznosila 32,17 kuna, što je u odnosu na kolovoz više za 3,2 posto, a prema rujnu lani predstavlja povećanje od 1,9 posto.

(Agencije)

Related Posts