Obično se smatra da je ruski jezik jedan od najtežih jezika za naučiti. Ipak ima dosta utjecajnih političara koji su se odvažili naučiti ruski jezik Većina političara, koji pričaju ruski, živi u bivšim sovjetskim republikama i drugim državama koje su bile tijesno povezane sa SSSR-om. Na znanje ruskog jezika u ovim državama gledalo se kao na potrebni uvjet za napredovanje u karijeri te kao na lingua franca za međunarodnu komunikaciju. Znanje ruskog jezika isto je popularno među starijom generacijom političara iz Istočne Europe. Danas postoji veliki broj svjetskih političara koji pričaju ruski. RBTH je istražio tu činjenicu.

Merkel je rođena u Hamburgu, Zapadnoj Njemačkoj, ali se njezin otac, luteranski svećenik, preselio s obitelji nedaleko od granice na Istoku par tjedana nakon njezinog rođenja. Odrastajući u Istočnoj Njemačkoj, gdje su bile smještene sovjetske snage, Merkel je imala mogućnost učiti ruski. Isto tako, učila ga je u školi kao jedan od stranih jezika. Sudjelovala je u filološkim natjecanjima te je tri puta bila prvak. Merkel nikad javno ne priča ruski. Međutim, Arsenij Roginskij, aktivist za ljudska prava, rekao je da Angela Merkel tijekom svoje posjete Moskvi 2005. nije trebala prevoditelja te da je pričala ruski polako i oprezno kao marljiv student. Poznato je da je Merkel jednom govorila ruski s ministrom Dmitrijem Medvedevom u Sočiju u kolovozu 2008. Pokazivala je na Crno more i rekla: ”Predsjednik Putin mi je rekao da svako jutro otpliva 1 km. Imate li i vi takav običaj?”. Medvedev je odgovorio: ”Plivam 1, 500 metara.”

Michael McFaul, Obamin arhitekt u ”resetiranju” američko-ruskih odnosa, prvi put je 1983. otputovao u Sovjetski Savez. U više navrata živio je u Rusiji studirajući na Lenjingradskom sveučilištu i Moskovskom državnom sveučilištu. McFaul često komunicira s ruskom javnosti te se jednom čak pojavio i na ruskoj televiziji. 7. studenog 2012., nakon Obamine uspješne predsjedničke kampanje, McFaul je bio pozvan da se pojavi u kasnoj televizijskoj emisiji s Ivanom Urgantom, poznatim ruskim zabavljačem. Razgovor je bio na ruskom, a McFaul nije imao nikakvih poteškoća u razumijevanju ruskog humora te se čak par puta i našalio.

Madeleine Albright je prva žena koja je služila za Državno tajništvo SAD-a. Albright je, kao svoj otac, studirala političke znanosti. Završila je studije na Sveučilištu Columbia, stekavši diplomu ruskog jezika te magisterij i doktorat iz javnog prava. Bila je nekoliko puta u Rusiji. Recimo, posjetila je 2010. Moskovsko državno sveučilište, i pozdravila ruske studente na ruskom jeziku.

Condoleezza Rice rijetko pokazuje svoje znanje ruskog u javnosti. Prema njezinom mišljenju, nedostaje joj prakse i misli da je ruski jezik sa svim svojim ”užasnim padežima” jako težak. Ovdje možete čuti kako Rice u intervju, koji je dala za rusku stanicu Eho Moskve.

Kim Jong-il bio je lider Demokratske Narodne Republike Koreje od 1997. do 2011. Njegov otac Kim Il-sung smatro je da je učenje ruskog jezika jako bitno za međunarodne odnose između tih dviju država Ovdje možete vidjeti privatnog učitelja Kim Jong-ila, koji je prvi put upoznao budućeg lidera kad je ovaj imao 17 godina: “… Ispitanik je sjedio sam čekajući usmeni ispit te je bio izuzetno nervozan. Sramežljivi dječak sa crvenim obrazima pokorno je odgovarao na svako postavljeno pitanje. Nastavio je polako čitati odlomke iz knjige i prevoditi ih na korejski. Njegovi prijevodi nisu bili izvanredni, ali je uspio pročitati i prevesti tekst bez pogreške. <…> Pitao sam Kim Jong-ila rutinska pitanja, kao što su – kako se zove, kad se rodio, koji je datum, koliko je sati – ali mu je trebalo neko vrijeme da odgovori na njih. U završnoj fazi razgovora, sasvim je pocrvenio, kapi znoj pojavile su se na njegovom čelu. Kim Jong-il strpljivo je polagao ispit, a da ni u jednom trenutku nije spomenuo da je sin velikog lidera.”

Sauli Niinistö, finski predsjednik, priznao je da je ”počeo učiti ruski onoliko puta koliko je pokušavao ostaviti cigarete.” Niinistö uzima svaki tjedan instrukcije iz ruskog te smatra da je učenje jezika ”stvar pristojnosti”. Zadnji susret finskog predsjednika s Vladimirom Putinom pokazuje da je njegovo znanje ruskog jezika napredovalo: zna reći ”hvala” i ”jako mi je drago što te vidim.”

Jacques Chirac bio je francuski predsjednik od 1995. do 2007. U srpnju 2001. Chirac je dao intervju za rusku agenciju TASS pokazujući koliko mu Rusija znači u životu. U mladosti je Chirac imao ruskog učitelja koji je emigrirao iz Sankt-Peterburga. On je izvršio taj ”pogubni utjecaj ” te se Chirac zaljubio u ruski do te mjere da je preveo Puškinovog Evgenija Onjegina na francuski jezik. ”Pokušao sam objaviti prijevod, slao sam ga u različite izdavačke kuće, ali nitko mi nije odgovorio. Izgleda da prijevod nije bio toliko dobar…”

Related Posts