Evo koji su čimbenici stabilnog kretanja cijene nafte

RBA Analize
U posljednjih nekoliko tjedana zabilježen je rast cijena sirove nafte. Iako postoji izgledna mogućnost izraženije volatilnosti, niz je faktora koji bi u narednom razdoblju mogli pružiti svojevrsni oslonac stabilnim kretanjima.

Uz globalne važne ekonomske pokazatelje koji bilježe relativno stabilna kretanja, trenutačna gospodarska ograničenja manje su izražena u odnosu na ožujak/travanj. U Europi, osobito u industrijskom sektoru, nije zabilježeno poduzimanje mjera koje bi rezultirale gašenjem industrijske proizvodnje. Također, u ovom kontekstu bitnu ulogu ima i međunarodno okruženje (gospodarska situacija u Kini i SAD-u) koje trenutno pruža značajno veću potporu u odnosu na proljeće. Doza optimizma zasigurno je stigla i od vijesti o pronalasku cjepiva protiv Covid-19. Međutim, još uvijek je prerano za znati u kojem smjeru će napredovati planovi o cijepljenju, koliko vremena će biti potrebno i koliko će ono biti uspješno.

Ipak, najznačajniji čimbenik kretanja/rasta cijena i dalje su mjere smanjenja proizvodnje u zemljama OPEC+. Ovdje se posebno ističe izrazito visoka stopa usklađenosti po pitanju rezova, koja je posljednjih mjeseci kreće oko 100%, dok je u prošlosti ta brojka varirala oko 70-80%. Navedena usklađenost oko smanjenja osnovni je čimbenik smanjenja zaliha koje su narasle od početka pandemije. Time je omogućeno da se potražnja polako oporavlja te u srednjem roku vrati u ravnotežu. OPEC+ će vjerojatno nastaviti sa smanjenjem proizvodnje u 2021., a službeni sastanak predstavnika članova OPEC-a održat će se 30. studenog.

Ponovni porast slučajeva Covid-19 u Europi i SAD-u doveli su do revizije kratkoročnih izgleda za globalnu potražnju. Najnoviji podaci IEA (International Energy Agency) za studeni pokazuju da će se potražnja smanjiti za 8,8mb/d u 2020. (naspram 8,4mb/d u prošlomjesečnom izvješću) i porasti za 5,8mb/d u 2021. (naspram 5,5mb/d prošlog mjeseca).

Stoga valja naglasiti kako su očekivana kretanja cijena nafte značajno izložena negativnim rizicima ovisnih o razvoju/širenju pandemije. Broj novozaraženih u mnogim je zemljama snažno povećan, a vlade pooštravaju gospodarske mjere. To povećava neizvjesnost u dinamiku očekivanog gospodarskog oporavka, a time i perspektivu za rast potražnje za naftom.

Značajan rast cijena očekuje se u 2021. godini. Na kretanja cijena nafte ponajprije će utjecati situacija oko Covid-19, obujam prijevoza (kopneni i zračni), globalni oporavak gospodarstva i industrijske aktivnosti te, vezano uz sve navedeno, oživljavanje potražnje za sirovom naftom. Većina ovih čimbenika izložena je već spomenutim rizicima, zbog čega ostajemo pri očekivanjima o prosječnoj cijeni nafte tipa Brent na razini od 41 dolar po barelu u ovoj godini, dok bi sredinom sljedeće godine (kraj lipnja) mogla porasti do 47 dolara po barelu.

Prema podacima Bloomberga, cijena futures ugovora (sljedeća isporuka) sirove nafte tipa Brent na kraju jučerašnjeg dana porasla je 75 centi (na 48,61 dolara po barelu) dok je cijena istog ugovora sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) porasla za 80 centi (na 45,71 dolara po barelu).

You may also like

0 comments