Evo koje prednosti imaju automobili na vodik

Analiza

Kako se tehnologija vodika počinje sve više koristiti u automobilskoj i energetskoj industriji nameće se pitanje – je li vodik zapravo novi dizel. Dizelsko gorivo i dalje služi za potrebe većine teretnih i transportnih vozila, građevinskih i poljoprivrednih strojeva… Nafta se upotrebljava i za pokretanje agregata koji služe kao energetska podrška za industrijske pogone, velike zgrade, bolnice…

U prošlosti, ​dizel je bio prljav i neugodnog mirisa, ali proizvođači automobila su vrijedno radili da to isprave. “Čisti dizel” je postao pojam, što je dovelo do toga da ga mnogi stave ispred benzina, posebno vozači koji prevaljuju više kilometara, flotni kupci i kamiondžije. To ne treba čuditi, jer je dizel do 30 posto energetski efikasniji od benzina.

“Naftaši” također imaju tendenciju da budu izdržljiviji uz manje održavanja. Međutim, bez obzira na to što emitiraju manje CO2, sagorijevanje dizela proizvodi čestice koje su štetne za zdravlje. Od ukupne emisije plinova koji izazivaju efekt “staklenika”, na transport se odnosi oko 28 posto, ako uzmemo SAD kao referentnu regiju. Između 1990. i 2018. emisija ovih plinova u transportnom sektoru se povećala više nego u okviru bilo koje druge oblasti. To se čak i ne odnosi na uzročnike dušikovih oksida.

Baterijski pogonjena vozila posjeduju brojne prednosti u usporedbi s vozilima koja koriste dizel motore, jer ne emitiraju štetne tvari u atmosferu. Ako govorimo o emisiji CO2, gorivoj efikasnosti, zagađenju u vidu buke i kvaliteti zraka, elektromobili odnose pobjedu bez ikakve dileme. Međutim, ako govorimo o okretnom momentu i inicijalnoj cijeni, onda dizel pobjeđuje.

Najveći problem kada je riječ o efikasnosti u poslovnom smislu je autonomija. Kada govorimo baterijama kao energetskoj podršci, problematičan je njihov kapacitet. Kada se baterije nađu u većim vozilima ili se koriste za flotne potrebe, prostor koji obično služi za teret je ograničen prostorom za baterije, koje moraju u ovom slučaju biti masivne da bi se osigurao željeni domet. Ovo značajno smanjuje efikasnost (vozila su mnogo teža), u isto vrijeme u velikoj mjeri podižući troškove. Isto se može reći za sustave energetske podrške koji koriste baterije.


Klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu prijetnju, tako da brojne zemlje poduzimaju korake da se one uspore. U idućem desetljeću, u 24 europska grada, ukupne populacije više od 60 milijuna ljudi, bit će uvedena zabrana dizel vozila. Veliki broj zemalja, uključujući i Kinu, prati ovaj primjer. Dakle, iako električna vozila imaju problem kada je riječ o dometu za potrebe transporta ili vremenu rada za sustave energetske podrške, vraćanje dizelu jednostavno nije opcija.

Vodik predstavlja zanimljivu soluciju. Da pojasnimo, motori pogonjeni gorivim ćelijama su zapravo elektromotori i posjeduju sve poznate prednosti: nultu emisiju, manje pokretnih dijelova, odličan okretni moment, jeftinije održavanje… Međutim, ono što je najvažnije, vodik rješava problem vezan za autonomiju i vrijeme rada, jer se ponaša kao dizel. Možemo ga jednostavno doliti u spremnik za nekoliko minuta, a zauzima mnogo manje prostora od baterija, što je vrlo važno za teretnjake, jer vraća kapacitet transportnih vozila na željenu razinu, ujedno zahtijevajući mnogo manji prostor koji zauzimaju stanice za energetsku podršku.

Postoji mnogo razloga zašto je ideja da vodik zamijeni dizel sasvim smislena. Njegova sposobnost da imitira brojne prednosti dizela, uključujući autonomiju i vrijeme punjenja, u isto vrijeme značajno snižavajući emisiju “od izvora do kotača” i spuštajući troškove održavanja, tek je uvertira u čitavu priču. Dok se dizel motori koriste dugi niz desetljeća, u usporedbi s njima vodikove gorive ćelije praktično tek ulaze u svoje “djetinjstvo”. Ostaje nam vidjeti hoće li vodik zaista postati novi dizel, ali s obzirom na to da je industrija zacrtala cilj, to je samo pitanje vremena, donosi Slobodna Dalmacija.

You may also like