Evo koja su tri scenarija nakon prekida dijaloga SAD-a i Rusije

SAD je priopćio da obustavlja dijalog s Rusijom o suradnji u Siriji. Cilj dijaloga bio je održati režim prekida vatre. Razmatrimo tri moguća scenarija razvoja situacije u Siriji nakon odluke Bijele kuće.

Prvi scenarij: Mogućnost vojnih sukoba između SAD-a i Rusije u Sirij . Na takvoj mogućnosti i težnji da se ona izbjegne zasnivaju se svi pregovori šefova diplomacije SAD-a i Rusije po pitanju Sirije, smatra Aleksandar Perendžijev, vojni politolog s Ruskog ekonomskog sveučilišta “Plehanov”. To je glavni cilj i jedne i druge svjetske sile, jer po drugim pitanjima one u Siriji nemaju dodirnih točaka. U takvim okolnostima, s obzirom na najnoviji korak Washingtona, moguć je vojni konflikt između RF i SAD-a u Siriji, smatra stručnjak. “Štoviše, taj sukob je posredno već izbio, jer su Amerikanci raketirali jedinice sirijske regularne vojske u kojima su se nalazili ruski vojni savjetnici, a ruska strana je bombardirala teroriste među kojima su bili i Amerikanci”, izjavio je politolog za rusku agenciju RIA Novosti.

Drugi scenarij: “Plan B” američke administracije. Ranije je državni tajnik SAD-a John Kerry spominjao nekakav “Plan B”, govoreći o njemu kao o alternativi za mirovni proces koji je dospio u slijepu ulicu. Kako je za RBTH Hrvatsku izjavio Aleksandar Šumilin, direktor Centra za analizu bliskoistočnih konflikata pri Institutu za proučavanje SAD- i Kanade, sada “Plan B” predviđa “jačanje opozicije koja se protivi Asadu i Islamskoj Državi”. Time će se pozabaviti arapske monarhije i Turska, uz suglasnost Washingtona. Politolog je uvjeren da će se naoružanje dostavljati i ozloglašenim organizacijama poput Al Nusre, koju i UN i SAD tretiraju kao terorističku.

Treći scenarij: Uspjeh Asadovih trupa. Nakon odluke Washingtona Asadova vojska više nije vezana ograničenjima iz mirovnih sporazuma, tako da uz podršku Rusije može postići ozbiljan uspjeh, tj. može potisnuti neprijatelja iz Alepa i pored pomoći koju teroristi dobivaju od Washingtona i njegovih saveznika. A kada uspostavi kontrolu nad tim krajnje važnim sirijskim gradom, regularna sirijska vojska će, po Vladimirovljevom mišljenju, krenuti u ofenzivu u provinciji Idlib. Za Asadovu pobjedu bit će presudan stav sunitske zajednice. Ako bar jedan njezin dio, videći uspjeh Damaska, sklopi s Asadom mirovni sporazum, onda će konflikt ubrzo nakon toga biti priveden kraju. U protivnom Siriju čekaju desetljeća “tinjajućeg rata”.

Cjelovitu analizu pročitajte ovdje.

You may also like

0 comments